- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Добра година на помолу: Српски мед обара рекорде на светском тржишту

© Fotolia / SolstiziaМед
Мед - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2022
Пратите нас
Након дуге и хладне зиме пчелари у марту започињу прве радове у сезони. Увелико обилазе кошнице и пчеле радилице припремају за прву пролећну испашу. Они очекују добру годину после неколико лоших, а томе у прилог иде и рекордна цена на светском тржишту.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите ина каналу Спутњик Србија на Телеграму, асве видео садржаје на платформи „Одиси“(odysee.com).

Свакодневно обилазе и отварају кошнице и додају неопходну прихрану.
„Припремамо наше вредне раднике на прву испашу, на дрен, затим на кајсију, џенарику и шљиву. До сада су оне добро поднеле ове временске услове који су им ишли у прилог. Мраз у марту на сву срећу није десетковао плодове и неће бити огромних губитака ако временске прилике буду у плусу како се сада најављује. Већ се кошнице отварају да се види у каквом је стању „погача“, каже Света Стаменковић, један од најпознатијих пчелара у Западној Србији, који у свом домаћинству има 54 матице, пише „Телеграф бизнис“.
Српски мед је на европском и светском тржишту познат по одличном квалитету, што се и „на око“ може препознати. Након неколико лоших, пчелари се сада надају доброј години, а томе у прилог иде и историјски висока откупна цена.
„Приноси су били десетковани, што због мраза који је прошлих сезона уништио воће, што због несавесног коришћења и примене агротехничких мера у воћњацима, па су на тај начин поједини воћари уништавали и читаве матице. Тренутна цена је више од седам евра за један килограм нашег топљеног злата, што је одлична цена“, каже Стаменковић.
Пчелари су прошле године формирали Савез пчелара Србије (СПС) и у склопу њега почео је са радом откупни центар, који омогућује откуп и паковање производа.
„Помоћу тога се мед директно може узети од произвођача, пласирати на тржиште, а новац директно уплатити пчеларима. Савез пчелара броји око 8.000 чланова и то удруживање показало се као пун погодак“, каже Стаменковић.
Мед и кошнице - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2022
ДРУШТВО
Брзи трикови који откривају лажни мед
Багдремов мед - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2021
Зашто багремов мед у Србији кошта као суво злато
Чај са лимуном, медом и ђумбиром - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2020
Ново истраживање: Мед би могао постати алтернатива антибиотицима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала