Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Лајчак: Мора да се пронађе начин за одржавање избора 3. априла на Косову и Метохији

© Sputnik / Лола ЂорђевићМирослав Лајчак
Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2022
Пратите нас
Мирослав Лајчак , специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине, каже да се ближи дан избора у Србији, тако да се врло брзо мора постићи политички договор који не би нарушио уставност такозваног Косова и који би омогућио косовским Србима да остваре право гласа на изборима 3. априла, преноси РТК.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите ина каналу Спутњик Србија на Телеграму, асве видео садржаје на платформи „Одиси“(odysee.com).

Лајчак је поручио да је у свакодневном контакту са институцијама такозваног Косова и Србије како би се пронашло решење за одржавање избора и додаје да би такав договор створио још једну атмосферу у политичком дијалогу на високом нивоу, који ће, како наводи, бити настављен након избора.
„Разговарао сам о различитим темама и питањима одвојено са Бесником Бисљимијем и Петром Петковићем. Разговарало се у неколико рунди око тема око којих није било договора, али верујем да ћемо врло брзо постићи договор о већини питања, посебно када су у питању нестале особе и управљање електричном енергијом на северу. Дакле, настављамо да одржавамо билатералне састанке између Брисела и Приштине и Брисела и Београда“, рекао је Лајчак.
Лајчак каже да и Београд и Приштина имају различита очекивања од дијалога.
„Није тајна да су очекивања и на једној и на другој страни различита. Имали смо два различита састанка премијера Куртија и председника Вучића у јуну и јулу прошле године и били су корисни за успостављање контаката и боље упознавање“, рекао је он.
Међутим, када су у питању нестале особе, Лајчак је рекао да је то веома осетљива тема која не захтева само политичко опредељење.
„Питање несталих је осетљиво питање које је у интересу обе стране, и за Косово и за Србију. Желимо да се ангажујемо, не само политички, већ и да се договоримо о мерама и механизмима за убрзање овог процеса“, рекао је он, пренео је Косово онлајн.
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
СРБИЈА
Курти: Покушаћемо да пронађемо решење за српске изборе на Косову
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала