- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нови пресек: За 24 сата руска авијација оборила три авиона, четири дрона, уништено 128 објеката

© SputnikБрифинг Министарства одбране Русије
Брифинг Министарства одбране Русије - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2022
Пратите нас
У последња 24 сата руска авијација и противваздушна одбрана оборили су у Украјини два авиона Су-25, један МиГ-29 и четири дрона, саопштио је представник руског Министарства одбране Игор Конашенков.
Како је додао, у истом периоду уништено је 128 украјинских војних објеката, укључујући седам складишта оружја и 68 складишта војне технике.
Конашенков је додао и да снаге ЛНР воде борбе на северним, северо-источним и источним прилазима граду Северодоњецк.
Према његовим речима, од почетка специјалне војне операције у Украјини уништено је више од 1.350 тенкова и других оклопних возила украјинске војске.
„Од почетка операције укупно је уништено: 11 украјинских авиона, 68 хеликоптера, 160 беспилотних летелица, 159 ПВО система, 1.353 тенка и других оклопних возила, 129 вишецевних бацача ракета, 493 комада артиљеријског оружја и минобацача и 1.096 возила“, навео је он.
Према наводима Министарства одбране, руска војска пребацује заплењену војну технику, јединицама Народне милиције ЛНР и ДНР, укључујући и ону стране производње, у току је обука бораца Донбаса за овладавање противтенковским системима „Џавелин“ и главним борбеним тенковима.
Тенкове, друга оклопна возила и наоружање, које је у значајном броју пребачено војсци Доњецка и Луганска, украјински националисти су напустили на својим положајима и складиштима, додаје ресор.
Подсетимо, председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“, да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала