- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Песков: Притисак САД на друге земље је без преседана, али има и оних које се не покоравају

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаВашингтон, америчке заставе
Вашингтон, америчке заставе - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2022
Пратите нас
Притисак Сједињених Америчких Држава на друге земље који се дешава ових дана је без преседана. Велика већина држава се покорава, али постоје и оне које то не чине, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Сједињене Државе ових дана врше притисак без преседана на многе светске земље. Велика већина покорава се том притиску, али такође постоје и оне које то не чине, већ заузимају свој суверени, уравнотеженији став. Оне отворено саопштавају да сматрају неприхватљивим сваку врсту притиска“, рекао је Песков новинарима.

Санкције против Бајдена не значе и прекид комуникације

Руски званичник прокоментарисао је и увођење руских санкција против америчког председника Џозефа Бајдена, објаснивши да то не значи и прекид комуникације на највишем нивоу.
„У случају потребе, та комуникација се може поново успоставити и увођење ових санкција не значи и прекид комуникације“, изјавио је Песков.
Портпарол руског председника је такође нагласио да би Русија могла да узвратне мере према западним земљама прошири и на лидере земаља.
© MANDEL NGANЏозеф Бајден и Владимир Путин
Џозеф Бајден и Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2022
Џозеф Бајден и Владимир Путин
Списак лица, против којих је Русија увела санкције је, према његовим речима, разуме се, усаглашен с председником Русије Владимиром Путином.

Урушавање светости приватне својине на Западу

Песков се још осврнуо и на санкције које су уведене против руских предузетника, окарактерисавши их као одраз урушавања приватне својине која је на Западу света, али и као опасност по пословање тамо.
Он је такође истакао да су многи водећи руски предузетници, у ствари и интернационални предузетници, јер њихове компаније послују у целом свету, те имају апсолутни међународни статус.
„Због тога, наравно, ово што колективни Запад изводи против њих не може се никако другачије назвати него разбојништво на државном нивоу“, нагласио је Песков.

Ситуација у Украјини и санкције Запада

Русија је 24. фебруара покренула специјалну операцију чији је циљ демилитаризација и денацификација Украјине, као и „заштита људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. Према саопштењу Министарства одбране Руске Федерације, Оружане снаге нападају само војну инфраструктуру и украјинске трупе, нема претње по цивилно становништво.
Након тога, западне земље су почеле да уводе санкције Русији, практично свим секторима руске привреде, а бројне земље обуставиле су и авио-саобраћај са Русијом. Према речима портпарола руског председника Владимира Путина Дмитрија Пескова, санкције Запада су веома озбиљне, али се Русија за њих благовремено припремила.
Министарство спољних послова Русије објавило је 15. марта као одговор на америчке санкције руским званичницима „стоп листу“ од 13 америчких држављана, на којој су и председник САД Џо Бајден, државни секретар Ентони Блинкен, министар одбране Лојд Остин.
Портпаролка Беле куће Џен Псаки - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
РУСИЈА
Бела кућа одреаговала на руске санкције Бајдену
Поглед на Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
РУСИЈА
Кремљ о антируским санкцијама: У свему лошем има нешто добро – ово је прилика за развој
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала