- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Столтенберг: НАТО ће преиспитати своју одбрамбену стратегију; наставља да шаље помоћ Украјини

© REUTERS / JOHANNA GERONГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2022
Пратите нас
Министри одбране земаља-чланица НАТО-а наредили су команди Алијансе да преиспита своју одбрамбену стратегију у контексту „нове реалности“ са безбедношћу у региону, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг после министарског састанка.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Имамо посла са новом реалношћу за нашу безбедност, тако да морамо поново покренути нашу колективну одбрану и дугорочно обуздавање“, рекао је Столтенберг на конференцији за новинаре.
„Данас смо наложили војној команди да разради варијанте за деловање у свим областима – на копну, у ваздуху, на мору, у сајбер-простору и свемиру“, прецизирао је он.

Наставак војне и финансијске помоћи Украјини

Према његовим речима, земље-чланице Северноатлантске алијансе одлучиле су да наставе да пружају војну и финансијску помоћ Украјини.
Он је додао да савезници и партнери НАТО-а такође примају милионе украјинских избеглица.
Столтенберг је потврдио да Алијанса не намерава да шаље снаге у Украјину и неће покушавати да тамо створи зону забране летова, али ће наставити да пружа подршку украјинској одбрани.
„Подржавамо напоре за постизање мира, позивамо Русију да повуче своје трупе, али немамо планове за распоређивање снага НАТО-а на територији Украјине“, истакао је он.
Како је навео, савезници НАТО-а заузимају јединствен став по том питању.
„НАТО не треба да распоређује снаге ни на копну ни на небу Украјине, јер смо одговорни да осигурамо да се овај сукоб не прошири ван Украјине“, рекао је генерални секретар.
Он је додао да Алијанса не планира да распоређује мировне мисије на територији Украјине.

Специјална војна операција Русије у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2022
СВЕТ
Циљ НАТО - да се сукоб не прелије преко граница Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала