- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

У Црној Гори већ наредне седмице хљеб би могао да кошта 80 центи, могућа несташица пилетине

CC0 / Pixabay / Хлеб
Хлеб - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2022
Пратите нас
Нова цијена векне хљеба у Црној Гори могла би већ од идуће седмице да износи око 80 центи, умјесто досадашњих 65 центи, изјавио је представник индустријских пекара Дамир Папић. Могућа је и несташица пилећег меса.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Папић је, на састанку Одбора за пољопривреду Привредне коморе Црне Горе, указао да минимална произвођачка цијена основне врсте векне хљеба са новим цијенама брашна и другим трошковима производње не може да буде нижа од 64 цента, по којој би пекари могли да испоручују хљеб трговачким ланцима.
Укупна малопродајна цијена зависи додатно од марже трговца, њихових трошкова и дажбине, објаснио је Папић.
Он није прецизирао колика би могла да буде нова малопродајна цијена хљеба код трговаца, али је напоменуо да садашње уобичајене марже трговаца и остали трошкови повећавају малопродајну цијену за око 25 одсто, што би значило да би нова цијена векне хљеба могла да износи око 80 центи.
Према његовим ријечима, услов свега тога био би да Србија наредних дана дозволи извоз брашна у Црну Гору, а у супротном цијене би могле бити и веће.
Због смањених залиха код пекара нове цијене могле би да важе већ од идуће седмице, додао је Папић.

Могућа несташица пилећег меса

Свињско и пилеће месо на тржишту Европске уније у посљедњих седам дана поскупило је за по 60 одсто, с тим да се може очекивати несташица пилећег меса због појаве птичјег грипа у неколико земаља од којих и Црна Гора увози најзначајније количине, казао је на сједници одбора за пољопривреду Привредне коморе његов члан Бранко Пејовић.
Разлози за раст цијена су поскупљења житарица, сточне хране и енергената, као и сами проблеми са производњом. Пејовић је казао да ће се ове цијене прелити и на Црну Гору. Упозорио је и на могуће несташице пилећег меса током љетње сезоне и затражио додатну помоћ од државе и смањење трговачких маржи.
„Сада на наручимо пилеће месо можемо га добити тек 1. јуна и то по значајно већим цијенама. Потребе за пилећим месом у току љетње сезоне износе око 22 хиљаде тона. Домаћи произвођачи не могу то надокнадити ни количином ни асортиманом. И њихови трошкови су порасли, цијена хране за живину додатно је повећана за око 30 одсто“, казао је Пејовић.
Државни секретар у Министарству пољопривреде Небојша Величковић казао је да су новим мјерама агро буџета значајно повећане субвенције за сточну и живинарску производњу, као и на производњу житарица. Он је навео да ће укупан пакет мјера Владе утицати на смањење цијена, ако буде усвојен од Скупштине.
Пуста улица у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2022
РЕГИОН
Расту цијене станова на црногорском приморју, у Подгорици, Цетињу и Никшићу
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала