Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ана Брнабић поновила аустријском канцелару став Србије да неће уводити санкције Русији

© AP Photo / Darko VojinovicАустријски канцелар Карл Нехамер и премијерка Србије Ана Брнабић
Аустријски канцелар Карл Нехамер и премијерка Србије Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2022
Пратите нас
Став Србије је да осуђује кршење територијалног интегритета Украјине, али да не жели да уводи санкције Русији, поручила је премијерка Ана Брнабић после састанка са аустријским канцеларом Карлом Нехамером који борави у једнодневној посети Београду.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„То није нешто што у потпуности поздрављају ни ЕУ, ни други партнери, ни Русија, али то је наш принципијелни став земље која је прошла кроз агресију 1999. године, а пре тога много година била под санкцијама, а трпели су обични грађани“, казала је Брнабићева на заједничкој конференцији за новинаре са аустријским канцеларом.
Она је навела да се Србија није придружила увођењу санкција Русији јер не сматра да ће политика санкција допринети решавању руско-украјинског сукоба осим што ће, како је казала, казнити обичне људе.
„У том смислу, ми имамо посебан однос према увођењу санкција. Јасно смо подржали све декларације којима се осуђује кршење територијалног интегритета, али нисмо оне које се тичу санкција“, рекла је Брнабићева.
На питање новинара да ли је на састанку било речи о усклађивању спољне политике Србије са ЕУ и о енергетици, Брнабићева је казала да Србија има обавезу да постепено усклађује спољну и безбедносну политику са ЕУ, наводећи да је у 2021. години наша земља достигла проценат придруживања ЕУ од 65,31 одсто.
„Трудићемо се да како се приближавамо ЕУ додатно усклађујемо, а када постанемо члан ЕУ тај проценат мора бити 100 одсто“, рекла је Брнабићева.
Навела је да је са аустријским канцеларом разговарала и о енергетици зато што је, каже, Аустрија високо зависна од руског гаса, као и Србија.
Додала је да Аустрија има много енергије из обновљивих извора, али и да ће тој земљи бити потребно око 10 година да постане независна од руског гаса.
„То је нешто о чему ми размишљамо, желимо да смо што независнији у енергетском сектору и зато смо почели да градимо гасни интерконектор од Ниша до Димитровграда, што је пројекат који финансира ЕУ, како би имали извор гаса преко Грчке и других земаља“, рекла је премијерка Србије, пренео је Танјуг.
Додала је да то захтева време и истакла да је енергетска политика фокусирана на то да будемо што независнији јер, како је истакла, енергетска безбедност значи и националну безбедност.
На питање како би описала односе са Русијом, да ли су се променили од почетка руске операције и да ли Србија може да промени позицију у оквиру приближавања ЕУ и придружи се санкцијама, Брнабићева је одговорила да су односи Србије и Русије традиционално јако добри, јер две земље везују историја, традиција и вера, али у данашње време и енергетика.
„Имамо добре економске и политичке односе, а да ли су промењени од почетка рата у Украјини? Јесу, јер 75 одсто наше економије чине инвестиције из ЕУ, а те компаније морају да спроведу санкције према Русији, што се одражава и на нашу економију“, рекла је премијерка Србије.
Као пример навела је да једна цементара у власништву компаније из ЕУ не може ништа да увезе из Русије, нити да било шта у Русију извезе, што важи за све компаније из земаља ЕУ, од произвођача ауто-делова до ИТ компанија.
Све је то, како је указала, велики изазов за српску економију.
Брнабићева је нагласила да је Аустрија важан партнер Србији, и политички и економски и истакла да је током састанка пренела свом колеги из Беча да је Србија стуб мира и стабилности на Западном Балкану, који неће дозволити да се било каква нестабилност прелије на овај део Европе.
„У Аустрији смо увек имали партнера на кога смо могли да се ослонимо“, нагласила је Брнабићева.
Економски, премијерка је указала да је Аустрија у укупним инвестицијама други најважнији партнер иза Немачке.

„Западни Балкан део Европе, да се убрза пут у ЕУ“

Аустријски канцелар Карл Нехамер истакао је да је важно да се ЕУ јасно одреди према земљама Западног Балкана да оне припадају Унији, као и да се убрза њихов европски пут.
Нехамер је казао да су односи са Србијом за Аустрију од великог значаја, јер је Србија геостратешки и геополитички важан партнер.
Аустријски канцелар је навео да је управо због украјинске кризе важно да се ЕУ јасно одреди према земљама региона да припадају Европи и Унији. Према његовим речима, Русија има велики утицај у овом региону, а и Кина жели да се позиционира, пренео је Танјуг.
„Обавеза и интерес чланица ЕУ је да се упути сигнал да је сарадња са Западним Балканом важна“, рекао је он и додао:
„У времену у којем живимо неопходно је да пријатеље приближимо себи. Имамо велике задатке које заједно треба да савладамо. Аустрији је веома важно да будемо заједно у овом региону, јер смо једнако погођени бројним изазовима, као што су биле илегалне миграције. Аустрија је и велики инвеститор у Србији, јер је ово тржиште интересантно за Аустрију и ЕУ. Продубићемо даље нашу билатералну сарадњу“.
Шеф аустријске владе се у Београду састао и са председником Александром Вучићем, а разговараће и са патријархом Српске православне цркве Порфиријем.
После Београда, аустријски канцелар ће отпутовати у посету Сарајеву.
Нехамер је на месту канцелара од почетка децембра прошле године и ово му је прва посета Србији на тој дужности.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала