Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Идеологију зла не смемо никада више да дозволимо: Петковић из Грачанице на годишњицу погрома

© Фото : Канцеларија за Косово и МетохијуГодишњица погрома 17. марта на Косову и Метохији
Годишњица погрома 17. марта на Косову и Метохији - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2022
Пратите нас
Директор Kанцеларије за KиМ Петар Петковић присуствовао је данас у Грачаници обележавању осамнаесте годишњице погрома над српским народом у покрајини.
Петковић је прво присуствовао парастосу страдалима који је у манастиру Грачаница служио владика рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије, а потом је на споменику невиним жртвама „Missing“ испред Дома културе у Грачаници положио беле руже.
Петковић је потом са челницима Српске листе, политичким и институционалним представницима Срба са Kосова и Метохије, представницима удружења киднапованих и несталих присуствовао и Академији „На заборав немамо право“, поводом 18. године мартовског погрома.
Приликом обраћања, Петковић је истакао да 17. март 2004. године представља злочин без казне и страдање српског народа на почетку 21. века у срцу Европе.
© Фото : Канцеларија за Косово и МетохијуГодишњица погрома 17. марта на Косову и Метохији
Годишњица погрома 17. марта на Косову и Метохији - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2022
Годишњица погрома 17. марта на Косову и Метохији
„17. март представља и нашу Голготу али и наше Васкрсење, али чини ми се да је управо и све остало тако на Kосову и Метохији, и Голгота и Васкрсење. 17. март је догађај који је у потпуности разоткрио праву природу идеологије зла према српском народу, овде на Kосову и Метохији. То иде много даље и од уобичајених максималистичких захтева албанских екстремиста у правцу потпуно етнички чистог простора Kосова и Метохије очишћеног од Срба, али не само Срба већ и потребе да се затре сваки траг српског постојања на простору KиМ. И зато 17. марта не само да је убијено 19 лица, не само да је протерано 4.012 Срба, не само да је етнички очишћено више градова и села, не само да је спаљено 935 српских домова, него је уништено и 35 наших цркава, манастира, конака, од страдалних Светих Архангела, Богородице Љевишке, Девича и осталих наших цркава, манастира и средњовековних бисера светске културне баштине. 17. март између осталог представља и лице и наличје и два симбола овде који су уткани у судбину нашег народа. С једне стране симбол 17. марта је Адем Kурти, онај младић који у налету беса и мржње руши крст на куполи цркве Светог Илије у Подујеву, али с друге стране симбол је и Боривоје Спасојевић као и све невино пострадале жртве које су изгубиле своје животе само зато што носе српско име и презиме. И зато 17. март никада више не сме да се понови! 17. март морамо да обележавамо и да га се сећамо, јер идеологију зла никада више не смемо да допустимо, јер она руши све пред собом“, поручио је Петковић.
Он је истакао да данас имамо председника Александра Вучића који је први председник који је отворено, гласно и јасно рекао да се никада више неће поновити нити Погром нити Олуја на простору Kосова и Метохије, или тамо где Срби живе и који је обновио културу сећања.
„То је значајна порука и подршка српском народу на KиМ, уз то да се и данас заједно поред свих притисака и напада боримо да сачувамо мир и стабилност који су нам преко потребни, овде на овим просторима.“
„Али и да сваке године обележавамо 17. март као дан незаборава, дан који никада више не сме да се понови, али је важно и да ми данас будемо окренути будућности и кажемо да су нам мир и стабилност преко потребни и да нам је суживот и разговор са Албанцима преко потребан, јер је судбина одредила да заједно живимо на овим просторима“, подвукао је Петковић.
„Он је истакао да ће Влада Републике Србије заједно са председником Александром Вучићем да се још снажније и одлучније бори за наш народ у покрајини и да економски подижемо српске средине и на KиМ градимо нашу будућност“ закључио је Петковић.
Погром Срба 17- марта 2004. године. - Косовска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2022
СРБИЈА
Годишњица погрома над Србима на Косову и Метохији
Еулекс полиција на Косову  - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2022
СРБИЈА
Зашто Запад појачава безбедносне снаге на Косову и Метохији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала