- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Преговори са Украјином настављају се данас, Москва спремна да преговара даноноћно

© Sputnik / Евгения НовоженинаМосква, Кремљ
Москва, Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2022
Пратите нас
Преговори Русије и Украјине настављају се данас, а Москва је спремна да преговара даноћно, али не види да је Украјина ревносна по том питању, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Данас би требало да се наставе преговори. Не знам да ли су тренутно у току или не, али требало би да се одвијају у неком правцу. Постоји и нека подела на радне групе, али данас би морали да се одрже“, рекао је Песков новинарима, одговарајући на питање да ли ће се данас наставити преговори руске и украјинске стране.
Он је још истакао да је руска делегација спремна на даноноћне преговоре, али се не види да је Украјина ревносна по том питању.

„Још једном желим да поновим: наша делегација на челу са шефом руске делегације, помоћником руског председника Владимиром Мединским и уз учешће стручњака и релевантних служби, спремна је да ради даноноћно и она показује ту спремност. Нажалост, сличну ревност не видимо и са украјинске стране“, нагласио је Песков.

Украјини се не жури

Руски званичник је такође објаснио да руска делегација улаже огромне напоре на преговарање са Украјином у ванредном режиму, али Украјини као да се не жури, иако се Москва нада њеном енергичном учешћу, тим пре што постизање споразума може брзо да заустави све што се дешава.
Песков је још истакао да се Русија добро сећа таквог манира украјинске стране кад је реч о „очекиваном испуњењу пакета мера из Минских споразума од стране Украјине“.

„И тада је све ишло полако, дуго,и без журбе. То и јесте један од разлога овог ћорсокака у ком се сада налазимо. Заиста се надам да се овај манир неће користити током ових преговора. Ипак, рачунамо на енергично учешће Украјине. Најзад, управо потписивање таквог документа, усаглашавање свих добро схваћених параметара, као и њихова примена могу врло брзо да зауставе оно што се дешава“, рекао је Песков.

На питање да ли су Русија и Украјина близу потписивања споразума, Песков је одговорио одрично и да ће кад буде било напретка обавестити о томе.

Преговарачки процес

Након почетка специјалне операције Русије за демилитаризацију Украјине, руска и украјинска страна су се лично састајале три пута, сада се преговори воде свакодневно путем видео-везе.
Осим тога, 10. марта је у Анталији уз посредовање Турске одржан састанак министара спољних послова Русије и Украјине, Сергеја Лаврова и Дмитрија Кулебе. Како је приметио помоћник руског председника Владимир Медински, главни циљ Русије на преговорима поклапа се са оним који је постављен на самом почетку специјалне војне операције – „мирна, слободна, независна и неутрална Украјина“.

Специјална војна операција у Украјини

Русија је 24. фебруара покренула специјалну операцију чији је циљ демилитаризација и денацификација Украјине, као и „заштита људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. Према саопштењу Министарства одбране Руске Федерације, Оружане снаге нападају само војну инфраструктуру и украјинске трупе, нема претње по цивилно становништво.
Поглед на Москву  - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2022
РУСИЈА
Москва позива Кијев: Схватите – крај специјалне војне операције у потпуности зависи од вас
Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2022
РУСИЈА
Песков: Шеф државе која је бацила атомску бомбу нема права било коме да говори да је ратни злочинац
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала