- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

У Бајдена кратке ноге: Колику тежину имају увреде на рачун Владимира Путина?

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаПредседници САД и Русије, Џозеф Бајден и Владимир Путин, на састанку у Женеви
Председници САД и Русије, Џозеф Бајден и Владимир Путин, на састанку у Женеви - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2022
Пратите нас
Скандалозном квалификацијом Путина као ратног злочинца председник САД покушава да оправда насилну хомогенизацију Запада у односу према Русији.Уколико Русија оствари циљеве у Украјини, Америку ове тешке увреде неће обавезивати- прва ће сести за преговарачки сто о којој год теми да је реч.
Квалификација Владимира Путина као ратног злочинца којом је Бајден обогатио свој пропагандни фундус тешких увреда на рачун руског председника има свој рок трајања, и као и увек када је реч о САД, није обавезујућег карактера.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Када Америка процени да је приморана или да јој интерес да седне за преговарачки сто са „ратним злочинцем“ она ће то и урадити.

Американце не треба схватати озбиљно

Дипломата и потпредседник међународне Словенске академије Владимир Кршљанин уверен је да америчке изјаве, чак и када долазе од стране америчког председника, не треба схватати озбиљно, подсећајући да је не без разлога САД названа империјом лажи.
© Sputnik / Максим БлиновАмбасада САД у Москви
Амбасада САД у Москви - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2022
Амбасада САД у Москви

„Америчке изјаве имају пропагандни карактер и трају онолико колико Американцима одговара. Ово је сада само ниски, ружни ударац са америчке стране преко кога Москва неће лако прећи а то видимо и из изјаве Дмитрија Пескова да је недопустиво да земља која је својим агресијама и бомбардовањима убила стотине хиљада људи неког назива ратним злочинцем. Јасно је да Запад срачунато покушава да ситуацију у Украјину коју је сам створио, а сетимо се Викторије Нуланд и њене улоге у довођењу фашиста на власт у Украјини, искористи максимално у пропагандне сврхе.“

Али битније од Бајденових изјава а можда и у вези са њима су, указује Кршљанин, стратешке чињенице које говоре у прилог томе да се свет мења, да Русија и Кина преузимају водећу улогу, док Запад сам себе све више изолује свођењем на непринципијелну и агресивну суштину.

Негативним стереотипима Запад себе легитмише

Да овакви вредносни судови председника САД нису куриозитет везан за актуелна дешавања у Украјини сведочи и ранији Бајденов испад када је руског председника назвао убицом.
Реч је о негативној реторици са којом се он легитмише пред западним јавним мњењем, делом и због оштрине санкција које не само да праве штету Русији већ у истој и већој мери њиховим европским савезницима, па и САД, мишљења је Александар Гајић из Института за европске студије.
„Практично на тај начин, он насилну хомогенизацију Запада према Русији покушава да оправда негативним стереотипима о свом политичком опоненту Владимиру Путину. То не значи да сутра неће опет хтети са Русијом да разговара као што је и разговарао са Путином након што га је квалификовао као убицу.“

Пресудан резултат руске интервенције

На питање од чега зависи да ли ће се Бајден у дипломатском смислу и поред изречених оптужби усудити да разговора са Русијом, Гајић каже да ће то пресудити интереси САД али и исход руске војне интервенције у Украјини.
© Sputnik / Konstantin Mikhalchevsky / Уђи у базу фотографијаРуски војник
Руски војник - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2022
Руски војник
„Американци, заправо цео западни свет, све посматра из прагматичне перспективе. Уколико Путин и Русија у политичком и војном смислу у Украјини остваре успех и ако се санкције Русији покажу неделотворним у смислу терања Русије на политички компромис односно оне циљеве које поводом тих санкција Америка хоће да постигне - они ће прећи преко свих тих негативних квалификација и ући у разговоре. Победа је та која њих доводи у ситуацију да морају да прихвате другу страну.“
Русија ако буде успешна, сматра Гајић, они ће прећи преко целе приче.
„Русија ако је прешла Рубикон, мора да победи. Онда ће све те речи отићи у ветар и ваздух“.

Заглушујућа пропаганда Запада

У светлу јучерашњег говора председника Путина у којем је образложио смернице руске спољне политике и разлоге војне операције у Украјини, Кршљанин каже да за разлику од САД, Русија и Кина немају потребе да се служе пропагандним појачалима и принципом да хиљаду пута поновљена лаж постаје истина.
© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2022
Председник Русије Владимир Путин

„Русија и Кина својим делима чине ствари које иду на добробит човечанства и прокламују сарадњу, док Запад манипулише људским слабостима. У овом тренутку Запад користи једину и последњу предност а то је предност у количини и броју медијских ресурса. И Путин је у свом говору акценат ставио на то да ће свет видети и разумети из онога што Русија чини на чијој је страни правда, без обзира на ту заглушујућу пропагандну галаму која долази са Запада.“

Запад се свео на своју злу суштину али, каже Кршљанин, све манипулације и лажи су кратког даха јер, како видимо у Украјини, они су спремни да ратују тако што ће за њих гинути Украјинци а они сами за то немају храбрости.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала