- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Влада Црне Горе укида ПДВ на брашно и уље, смањује акцизе на гориво

© Sputnik / Лола ЂорђевићПаковања са брашном
Паковања са брашном - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2022
Пратите нас
Влада Црне Горе донела је одлуку на данашњој сједници да смањи акцизе на гориво до 40 одсто, укине ПДВ за промет и увоз брашна и јестивог сунцокретовог уља, као и смањи ПДВ са 21 на седам процената за со.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Влада Црне Горе је данас, уочи прекида сједнице због свађе око одлуке о увођењу санкција Русији, усвојила План интервентних набавки, предложила Закон о привременим мјерама за ограничење цијена производа од посебног значаја за живот и здравље људи и пакет мјера подршке привреди и грађанима, а као одговор на кризу изазвану ситацијом у Украјини.
Законом је предвиђено да Влада, у случајевима озбиљних инфлаторних ризика који угрожавају животни стандард грађана и економску активност, подзаконским актом може утврдити листу производа и њихове максималне малопродајне цијене које ће важити за све трговачке ланце. У њеној надлежности је, појаснили су из Министарства економског развоја (МЕР), дужина трајања тих мјера.
„Избор производа који ће се наћи на листи, зависиће од процјене Владе и на основу детаљних анализа. МЕР је већ развило посебну методологију праћења цијена основних животних намирница на мјесечном нивоу и на тај начин располаже информацијама о цијенама и маржама за основне прехрамбене артикле. Влада је у обавези да одлуку преиспитује периодично, а најмање на тромјесечном нивоу”, навели су из ресора Јакова Милатовића.
„Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде опредијелило је додатне субвенције и то за производњу житарица у износу од 350.000 еура, за производњу касног кромпира, који се третира као основна животна намирница, у вриједности од 150.000 еура, додјелу бесплатних пластеника за производњу поврћа у износу од пола милиона еура и додјелу пољопривредних ваучера регистрованим пољопривредним произвођачима у вриједности од 200 еура, а у укупном износу од четири милиона“, појаснили су у МЕР.
Донијет је и план интервентних набавки, који Влада може активирати у случају проблема у снабдијевању тржишта основним пољопривредно-прехрамбеним производима, средствима за личну хигијену, љековима и медицинским средствима и нафтним дериватима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала