- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова поручује Европи: Нисмо ми врећа за ударање - сами себи стварате проблеме

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМарија Захарова
Марија Захарова  - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2022
Пратите нас
Земље, које испоручују оружје Украјини, укључујући и план Словачке, саме себи стварају проблеме, портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Ако се донесе таква одлука, не само у Словачкој, него и у другим земљама – онда оне саме себи стварају проблеме. Сопственим рукама стварају директне проблеме“, прокоментарисала је Захарова медијске наводе да је Братислава наводно одлучила да испоручи Кијеву ПВО системе совјетске производње.
То се односи и на врбовање плаћеника, додала је портпаролка за канал „Соловјов лајв“.

О хакерским нападима

Захарова је такође напоменула да је сајт руског МИП-а даноноћно изложен хакерским нападима.
„Сајт је, као и сајтови других државних институција, непрекидно изложен ДДоС нападом током ових неколико недеља“, рекла је Захарова.
Према њеним речима, сајт нападају у великим размерама и професионални хакери и аматери.

О повлачењу из Савета Европе

Истовремено, портпаролка се осврнула на чињеницу да је Русија јуче званично напустила Савет Европе, објаснивши да је Москва то учинила јер није желела да буде „врећа за ударање“.
„Савет Европе је ограничио наша права као члана те организације, једноставно су учинило то. Нико не намерава да буде лишен права, да уплаћује средства, да не може да брани своје гледиште. Нико неће да буде врећа за ударање“, напоменула је она.

О гранатирању Доњецка приписаном руској војсци

У исто време, Захарова је назвала примером посебног цинизма насловницу италијанског листа „Ла стампа“, на којој је фотографија из Доњецка, настала након гранатирања које је извела украјинска војска, представљена као последица „ужаса руске инвазије“.
С тим у вези, дипломата је навела да би набрајање новина које шире дезинформације „трајало цео дан“.
Захарова је подсетила да на насловној страни листа пише: „Тако Кијеву прети последњи јуриш“. Као да у Кијеву леже тела жртава борбених дејстава, а не у Доњецку, у којем је као последица ракетног напада украјинске војске 14. марта погинула 21 особа, прокоментарисала је портпаролка, додајући да „много година морамо да живимо у свету који су измислили западни медији“ и да постоје „примери посебног цинизма, који не могу да прођу незапажено“.

О преговорима са Америком

Портпаролка је поменула да тренутно нема активног преговарачког процеса Русије са Сједињеним Америчким Државама. Како каже, Русија је до последњег тренутка чекала Вашингтон у Европи за преговоре, али америчка страна није дошла.
„Сада нема активног преговарачког процеса, наравно, као што видите, нема га. Имамо одвојене контакте о појединачним проблемима који се појављују. Чак не о проблематичним питањима, већ су ситни контакти у питању. То је све“, објаснила је дипломата.

О могућности искључења Русије из Г20

Говорећи о могућности искључења Руске Федерације из Г20, Захарова је рекла да је бесмислено коментарисати хипотетичке изјаве, као и да је непримерено.
„Не желим ни да коментаришем све те хипотетичке изјаве, зато што су њихови покушаји бесмислени и неприкладни. Да је до њих, само би они остали на Земљи", прокоментарисала је портпаролка речи пољског министра спољних послова Збигњева Рауа да би Пољска могла да замени Русију у Г20.
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2022
РУСИЈА
Москва: Планови Словеније и Хрватске о снабдевању Украјине оружјем – авантура
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала