- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Аустралију погодио талас смртоносне болести

CC0 / Pixabay / Вирус ХИВ-а
Вирус ХИВ-а - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2022
Пратите нас
Аустралију је погодио први талас јапанског енцефалитиса, смртоносне болести које изазива отицање мозга. Научници су подигли узбуну због појаве жаришта комараца који преносе ову болест, наводећи као могући разлог климатске промене.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Јапански енцефалитис је вирусна упала мозга која се добија од убода зараженог комарца, иако заправо потиче од свиња и птица.
Према Британској служби за јавно здравље (НХС), ова болест се најчешће среће у југоисточној Азији, на пацифичким острвима и на Далеком истоку, јавља „Дејли експрес“, преноси Танјуг.
„Не може се пренети са особе на особу. Тренутно не постоји лек за јапански енцефалитис“, наводи се на сајту британске Службе.
Већина људи која се зарази јапанским енцефалитисом или нема симптоме, или има симптоме налик грипу, док озбиљнији случајеви могу да изазову смрт.
„Једна од 250 особа која се зарази јапанским енцефалитисом ће оболети од тежег облика болести, која ће се проширити на мозак“, упозорава НХС.
У таквом сценарију, инфекција може да изазове упалу и отицање мозга.
Амерички центри за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) упозоравају да тежи облици јапанског енцефалитиса изазивају кому, треморе и конвулзије.
ЦДЦ додаје да 20 до 30 одсто оболелих који развију енцефалитис умру.
Снимак мозга ЦТ скенером - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2022
СВЕТ
Откривено шта се крије иза мистериозне болести која се појавила у Канади
Рендгенски снимак мозга пацијента - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
СВЕТ
Две године агоније: Мистериозна болест и даље прогања Канађане – заражени губе моћ говора и писања
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала