- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медински о току преговора Москве и Кијева: На пола пута смо по питању демилитаризације

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаМинистар културе Русије Владимир Медински
Министар културе Русије Владимир Медински - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2022
Пратите нас
Москва и Кијев су у оквиру преговора који су у току "на пола пута" када је реч о питању демилитаризације Украјине, рекао је помоћник руског председника који предводи руску делегацију Владимир Медински.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Према његовим речима, различита се оцена може дати у погледу напретка по питању демилитаризације и денацификације.

"Што се тиче демилитаризације, рекао бих да смо ту 50:50. Ствар је у томе што нисам овлашћен да откривам било какве детаље о преговорима и нећу то радити. Ни конкретне цифре, ни аргументе преговарачких страна, али по том питању смо на пола пута", навео је Медински.

Такође је додао да неутрални статус Украјине и њен неулазак у НАТО представљају теме по којима су две стране максимално приближиле ставове.
Медински је додао да постоје нијансе када се ради о додатним гаранцијама безбедности Украјине у случају да одустане од чланстава у НАТО.
Он је новинарима рекао и да се о сусрету руског председника Владимира Путина и украјинског председника Владимира Зеленског може говорити тек након што буде утврђен текст споразума између две стране.
Према његовим речима, народ Донбаса мора сам да одлучи о руковођењу територијама на којима живи.
"Питање управљања Донбасом је кључно питање преговора. Наравно, на различити начин гледамо на то. Украјинска страна сматра да то питање треба да се решава централизовано у Кијеву. А ми сматрамо да о томе треба да одлучује народ Донбаса. Народ Донбаса се пре осам година изјаснио о томе и током тог периода био је принуђен да води рата, да се бори за сопствене одлуке", рекао је Медински.
Руско-украјински преговори - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2022
РУСИЈА
Завршен састанак Москве и Кијева: Договорени хуманитарни коридори
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала