Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нов притисак на Србију: Пич поручио да Београд треба да изабере – Русија или Запад

© Sputnik / Лола ЂорђевићИзасланик Уједињеног Краљевства за Западни Балкан сер Стјуарт Пич
Изасланик Уједињеног Краљевства за Западни Балкан сер Стјуарт Пич - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2022
Пратите нас
Британски изасланик за Западни Балкан Стјуарт Пич изјавио је да је Србија једна од ретких земаља која није наметнула санкције Русији, али је поздравио то што се званични Београд придружио осуди Русије у УН. Он је рекао да је на Београду да одабере позицију када је реч о томе да ли Србија треба одлучи у којем ће правцу ићи - ближе Западу или Русији.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
Пич је у изјави за Хину рекао да британска влада подржава дијалог Београда и Приштине уз посредништво Мирослава Лајчака, посебног представника ЕУ за, како је навео, "дијалог тих двеју земаља".
Србија, казао је, већ осам година води приступне преговоре с ЕУ, али уз спровођење реформи за њено приближавање Унији биће, кључни односи Београда са Приштином.
Истакао је да је Британија подстиче све владе у региону на евроатлантски пут и пут према ЕУ јер "мислимо да то пружа најбољу наду људима у региону у бољу будућност, слободну од рата".
"Поштујемо ако земље региона не желе у НАТО, али оне које то желе треба да добију ту прилику", рекао је Пич и додао да то исто важи и за улазак у ЕУ.
Говорећи о ситуацији у БиХ, Пич каже да иако је стање у овој држави забрињавајуће, то је политичко питање, а не безбедносна криза.
"Ситуација у Босни и Херцеговини је забрињавајућа. Наравно, то је политичка ситуација, политичко питање, а не безбедносна криза. Морамо заједнички радити да то не постане", рекао је Пич.
Додао је да је "рат у Украјини изазов који се не сме прелити на балкански простор".
Он је поздравио недавно повећање броја војника ЕУФОР-а у БиХ са 600 на 1100 и сматра да је то, како каже, "видљива демонстрација присутности".
О наставку разговора о изменама Устава и Изборног закона у БиХ, Пич каже да су ту на једној страни бошњачки представници који кажу да се избори могу одржати и по садашњем изборном закону, а на другој хрватски и српски представници који кажу да нема услова за нормалне изборе без потребних измена изборног закона.
"То је процес који траје. И надамо се успешним закључима тих преговора", закључио је Пич, а пренео Танјуг.
Бивши командант британског ратног ваздухопловства и бивши председник Војног одбора НАТО-а, Пич је за британског изасланика за Западни Балкан именован у децембру прошле године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала