- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Испорука С-400 Индији иде по плану, санкције не утичу на испуњење уговора

© Фото : Фотохост-агентство / Уђи у базу фотографијаСистем за противваздушну одбрану С-400
Систем за противваздушну одбрану С-400 - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2022
Пратите нас
Испоруке руског противваздушног ракетног система С-400 Индији одвијају се по плану, санкције неће утицати на испуњење уговора, изјавио је руски амбасадор у Индији Денис Алипов.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Што се тиче, конкретно, испоруке система С-400, она се одвија по плану и та ограничења којима су нам додатно наметнута ни на који начин неће утицати на испоруке и завршетак овог уговора“, рекао је Алипов у интервјуу за ТВ канал „Росија 24“.
Руски дипломата је такође објаснио да тренутна ситуација у Украјини неће или ће минимално утицати на војно-техничку сарадњу с Индијом.
„Обновљени програм војно-техничке сарадње предвиђен је на 10 година, до 2031. године. Он садржи много праваца и заједничких пројеката“, истакао је руски амбасадор.

Русија спремна да понуди и системе С-500, производња АК-203 у најскоријој будућности

Алипов је потврдио и да спремност Русије да понуди Индији куповину најновијих противваздушних ракетних система С-500 остаје на снази. Како је појаснио, ако Индија покаже интересовање за набавку система С-500, онда ће са руске стране таква жеља бити најпажљивије проучена, иако, у овој фази нема говора ни о каквим конкретним разговорима.
Кад је реч о производњи аутоматских пушака АК-203 на индијској територији, она ће, према најави Алипова, почети „у врло блиској будућности“, а тренутно се финализују чисто технички детаљи уговора.

Проширење сарадње извесно у многим областима

Како је Алипов још нагласио, индијске компаније могу да замене западне произвођаче које одлазе из Русије, укључујући и фармацеутске.

„Индија представља ‘светску апотеку’ и водећи је произвођач копија оригиналних лекова, које ни по чему нису лошије од оригинала“, изјавио је руски дипломата.

Руски амбасадор изјавио је још да су и Москва и Њу Делхи заинтересовани за проширење сарадње кад је у питању испорука нафте из Русије.
„Индијци су заинтересовани за куповину руске нафте, угљоводоника. Ми смо заинтересовани за проширење сарадње у тој области. Сматрам да се овде отварају добре перспективе и да ће сарадња бити интензивирана“, рекао је руски амбасадор.
Дипломата је подсетио да су министри обе земље задужени за енергетски сектор, већ разговарали о овој теми. Он је такође додао да је у току активан, садржајан дијалог, тако да ће у блиској будућности, бити познати његови резултати.

Повећање међусобног пословања у националним валутама

Током изјаве за ТВ канал, Алипов се осврнуо и на питање активне сарадње Русије и Индије на повећању међусобног пословања у националним валутама.
„Активно сарађујемо са индијском страном по овом питању. Заправо, механизам плаћања у рубљама-рупијима постоји и користи се. У овој фази је кључно да се прошири његова употреба. Сигурно ће бити пронађени и други начини међусобног плаћања. Сада је ово питање, можда најважније, ми активно радимо са индијском страном на успостављању несметаног начина међусобног пословања и плаћања“, сматра Алипов.
Русија је 24. фебруара покренула специјалну операцију чији је циљ демилитаризација и денацификација Украјине, као и „заштита људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. Према саопштењу Министарства одбране Руске Федерације, Оружане снаге нападају само војну инфраструктуру и украјинске трупе, нема претње по цивилно становништво.
Након тога, западне земље су почеле да уводе санкције Русији, практично свим секторима руске привреде, а бројне земље обуставиле су и авио-саобраћај са Русијом.
Како је изјавио помоћник државног секретара за Јужну Азију Доналд Лу пред америчким Сенатом, председник Сједињених Америчких Држава Џо Бајден озбиљно разматра могућност да уведе талас санкција земљама које купују руско наоружање, укључујући Индију. Он је још додао да Вашингтон притиска Индију да осуди Москву због операције у Украјини.
Владимир Путин и Нарендра Моди у Њу Делхију - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2021
РУСИЈА
Привилеговано партнерство: Русија и Индија настављају сарадњу у војној сфери
Руски АК-203 - будућност индијске војске - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2021
Руски АК-203 - будућност индијске војске
Оперативни тактички ракетни систем Искандер М и лансер С-300 на полигону Алабино - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2021
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Индија ускоро добија С-400
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала