- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Америчке колеге изгубиле реалност: Одговор руске амбасаде у Подгорици на текст амбасадорке САД

© Sputnik / Александар МилачићЗастава Русије
Застава Русије - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2022
Пратите нас
Амбасада Руске Федерације у Црној Гори саопштила је да је у ауторском тексту амбасадорке САД у Подгорици Џуди Рајзинг-Рајнке упућен неоснован захтев свим политичким лидерима и лидерима цивилног друштва Црне Горе да без двоумљења осуде активности Русије.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Из руске амбасаде су реговали, како су навели, поводом русофобичних изјава америчких дипломата у црногорским медијима у последње време и посебно ауторског текста амбасадорке Рајзинг-Рајнке.
„Рекло би се да су, у заносу којим желе да прикрију хистерију због уништавања пројекта који је годинама спроводио Вашингтон у циљу стварања „анти-Русије“ од Украјине, америчкe колеге изгубилe реалност. Председник Влaдимир Зеленски је признао немогућност своје земље да приступи НАТО-у. Руско-украјински преговори су у току. Кијев предлаже неутралност према аустријском или шведском моделу, разматра се демилитаризација Украјине уз очување сопствене војске, али без иностраних војних база. Ово може да се разматра као компромисна варијанта“, наводи се у саопштењу Амбасаде Руске Федерације.
Међутим, како су казали, избор термина од стране америчких дипломата за компримовање русофобије у црногорским медијима, вероватно, није случајан.

„Покушавајући да повежу унутарцрногорску ситуацију са догађајима у Украјини, представници Стејт департмента очигледно желе да одвуку пажњу од чињеница које су изашлe на видело током специјалне операције у Украјини“, пише у саопштењу.

Наводи се да је постало очигледно да управо амерички саветници подстичу и помажу кијевском режиму у производњи биолошког и нуклеарног оружја.
„Производња нуклеарног оружја од стране Кијева, а како се испоставља – компетенције, технологију, сировине и средства испоруке они имају, испровоцирала би почетак нуклеарног рата и значила би претњу по безбедност читавог света. О последицама употребе муниције са осиромашеним ураном на Западном Балкану од стране Американаца се зна не по чувењу. Познато је да је један од иницијатора НАТО бомбардовања Југославије био садашњи председник САД Џозеф Бајден“, истакли су из руске амбасаде.
Казали су да се САД плаше публицитета о истраживањима око припремања биолошког оружја, „које они финансирају на територији низа, пре свега постсовјетских држава“.
„Њихово деловање је супротно Конвенцији о забрани биолошког и токсичног оружја. Све се ово дешава у непосредној близини територије Русије. Тако да овде претње Русији уопште нису „измишљене”, како тврде америчке дипломате. Реалне су биле и претње Донбасу и страдања четворомилионског становништва, пред којима су током осам година затварали очи САД, НАТО и Европска унија. Сада су већ познати планови агресије Кијева у марту ове године на ДНР, ЛНР и чак на руски Крим“, наводе из Амбасаде Руске Федерације.
Казали су да у ауторском тексту амбасадорке САД чуди неоснован захтев упућен свим политичким лидерима и лидерима цивилног друштва Црне Горе да без двоумљења осуде активности Русије.
"Очигледно је да ће према овом критеријуму у америчкој амбасади поново одлучивати ко је овде „достојан”, а ко „недостојан” партнер. Узгред, амбасада САД у Украјини има богато искуство одабира кадрова на министарске положаје, чак су и држављане САД тамо гурали – тако је горе поменутим програмом развоја биолошког оружја са положаја министра здравља Украјине руководила америчка држављанка У. Супрун“, каже се у саоштењу.
Руска амбасада је саопштила да не покушавају да утичу на мишљење црногорских политичара и јавних функционера, али да би желели да поставе неколико питања онима који заступају беспоговорну подршку кијевским властима.
„Да ли се ова беспоговорна подршка односи на могућност уласка у НАТО земље која разрађује нуклеарно и биолошко оружје, које би сваког тренутка могло пасти у руке подивљалих националиста? Да ли подржавате постојање мини концентрационих логора Оружаних снага Украјине у Донбасу, спаљивање десетина живих људи у Дому Синдиката у Одеси 2.маја 2014.године, уништавање од стране ВСУ десетина хиљада становника Донбаса током последњих осам година, коришћење мирног становништва као живог штита од стране националистичких батаљона, заробљавање деце као талаца и примену забрањених касетних бомби, између осталог и у центру Доњецка, 14.марта ове године? Да ли ваша подршка обухвата и позив амбасаде Украјине у Подгорици за формирање јединица плаћеника, што је у супротности са црногорским законодавством и обећање украјинских дипломата да ће нађубрити украјинску земљу телима руских дипломата у Црној Гори?“, наводи се у саопштењу.
Осврнули су се и на санкције Запада Москви.
„Када САД или други заговорници санкција поздрављају прикључивање Подгорице антируским мерама ЕУ и НАТО савезника није сувишно да подсетимо да су се они сами унапред припремали за увођење санкција - САД 2021. године, када су за три пута повећали откуп руске нафте, док Велика Британија у јануару 2022. године када је само у току једног месеца потрошила рекордни износ од 2,6 милијарди фунти стерлинга за куповину нафте, гаса, угља, кокса итд из Русије“, истичу у руској амбасади.
Навели су да су њихова питања реторичка, за размишљање.
„За разлику од Рајнке немамо списак црногорских политичара у рукама, спремајући се да ставимо „плус” или „минус” поред сваког презимена. Тако, очигледно, изгледа слобода и независност у оквирима „поретка, заснованог на правилима”, закључује се у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала