- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Аустријски парламент идуће недеље забрањује усташки скуп у Блајбургу

© AP Photo / Darko BandicПроусташки скуп у Блајбургу
Проусташки скуп у Блајбургу - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2022
Пратите нас
Аустријски парламент донеће идуће недеље одлуку о забрани окупљања усташа у Блајбургу.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите ина каналу Спутњик Србија на Телеграму, асве видео садржаје на платформи „Одиси“(odysee.com).

Одбор за унутрашња питања парламента већ је једногласно донео одлуку да се забрани скуп у Блајбургу, због чињенице да је сваке године највеће окупљање екстремних десничара, неонациста.
Гувернер аустријске покрајине Корушка Петер Кајзер поздравио је одлуку парламентарног одбора.
„Било је крајње време да Министарство унутрашњих послова услиши захтеве из своје надлежности и забрани скуп“, нагласио је Кајзер.
Парламентарни одбор је дошао до закључка да због чињенице да се на тој комеморацији одаје почаст фашистичком усташком режиму треба, према закону о окупљању, забранити окупљање.
Кајзер је нагласио да је та одлука важан сигнал да на територији Аустрије неће бити толерисана десничарска и фашистичка окупљања. Он је подвукао да посебно Аустрија због своје суодговорности за злочине нацизма, има посебну дужност да се супротстави сваким фашистичким тенденцијама.
Иначе, Кајзер је одувек био противник окупљања у Блајбургу, али је указивао да није у његовој надлежности забрана таквог скупа.
„Увек ми је било јасно да само влада, конкретно Министарство унутрашњих послова, може да има утицаја на тај скуп“, објаснио је он, пренео је Танјуг.
Кајзер очекује да Министарство сада даље делује како би се спречило да појединци поремећеног схватања злоупотребљавају комеморацију, која ће као црквени обред моћи даље да се служи.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала