- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Дрвена или пластична даска за сечење - Која је боља?

CC0 / / Кухињски нож
Кухињски нож - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2022
Пратите нас
Готово сваки кувар ће вам рећи да је најважнија ствар у кухињи нож. Оно што многи неће рећи јер подразумевају је - даска за сечење. Пластична, дрвена или од бамбуса - свако има своју омиљену.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Пластична се лакше одржава јер се може прати и у машини, стручњаци препоручују бамбус за ситније сецкање, а дрвена, показују студије, има мање салмонеле него пластична.
Најважније је, ипак, да користимо одвојене даске за свеже месо и поврће, воће и припремљену храну, пише портал Екапија.
Пластика - Лакше се одржава јер се може прати и у машини, али је такође склонија дубоким улегнућима која су онда стециште бактерија. Студије показују да пластичне даске имају више бактерија него дрвене. Зато је јако важно да након коришћења оперете даску и оставите да се потпуно осуши пре него што је склоните јер бактерије воле топла, влажна места. Такође, не заборавите да је често мењате.
Бамбус - Многи поборници заштите животне средине окрећу се посуђу, па и даскама од бамбуса. Пошто упија мање воде од дрвених дасака, многи верују да је и из хигијенских разлога бамбус прави избор. Проблем је што је бамбус тврђи од дрвета, што значи да може оштетити нож. Стручњаци га препоручују за ситније сецкање, само водите рачуна да буду без формалдехида.
Дрво - Студије показују да дрвене даске имају мање салмонеле него пластичне. На дрвеним даскама бактерије потону далеко испод површине где се не размножавају и на крају умру. Ако је правилно одржавате, може трајати годинама. Никако је не стављајте у машину за прање посуђа, стручњаци препоручују да је редовно премазујете минералним уљем како бисте је сачували од флека. И њих треба мењати, али дрвене даске, поготово оне направљене од чврстог дрвета попут јавора, знатно су издржљивије од пластичних.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала