- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Како да изађете на крај са људима који мисле да су стално у праву

© Fotolia / Kim SchneiderСвађа
Свађа - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2022
Пратите нас
Људи који мисле да су стално у праву тешки су као колеге, пријатељи, родбина, партнери. И док неке можемо да бирамо, на друге смо осуђени. Ево шта кажу терапеути како да изађете на крај са особом која мисли да је увек у праву. Једно је сигурно - биће вам потребно много стрпљења и емпатије.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Бирајте своје битке - Ово је можда најважнији савет, расправљајте се ако вам је нешто заиста важно, у другим ситуацијама пустите ближњег да буде у праву.
Смирено докажите своје тврдње - Признајте да постоје области у којима је ваш ближњи доказано бољи од вас и где има више знања. У тим областима му допустите више контроле. Такође, подсетите га на области у којима сте доказали да сте бољи. Или ако имате доказе за своје тврдње, пружите их смирено, пише портал Екапија.
Контролишите емоције - Што се више узнемирите, то ће вам особа која упорно тера своје деловати ирационалније. Зато пробајте да своје виђење ситуације понудите смирено и рационално.
Покажите емпатију - Многи „контрол фрикови“ осећају анксиозност кад губе контролу. Они су тога можда свесни, можда и не. Кад друга страна пружа отпор, то у њима повећава потребу да још више контролишу и зато је боље да покушате да их разумете.
Разговарајте о корену проблема - Често је извор потребе да се сви конци држе у својим рукама у детињству. Те особе су можда претрпеле озбиљне губитке у детињству када су се осећали да им је измакнуто тло под ногама или су имали неспособне родитеље па су опет били принуђени да преузму одговорност. Разговарајте са блиском особом о томе, можда ће и она увидети где је проблем.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала