- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров о специјалној операцији: Није било другог излаза – спречили смо антируски пројекат Запада

© Sputnik / Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаСергеј Лавров
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2022
Пратите нас
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да Русија није имала другог излаза када је реч о специјалној војној операцији у Украјини, те да је на тај начин осујећен антируски пројекат Запада.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Подсетивши на предлоге безбедносних гаранција које је Москва предала Западу, Лавров је нагласио да су тамо одбили да преговарају на тему Украјине и НАТО-а.

„У тој ситуацији, када су почела ватрена дејства, очигледно као припрема за борбена дејства у Донбасу, нисмо имали другог начина да заштитимо руски народ у Украјини. Признали смо ДНР и ЛНР, потписали смо с њима споразум о узајамној помоћи и као одговор на њихову молбу председник је наложио да се покрене специјална војна операција“, рекао је Лавров.

По његовим речима, током војне операције потврдили су се најгори страхови у вези планова који су најављивани и које је Русија осујетила војном операцијом – планови за заузимање Донбаса. Такође је подсетио на откривене чињенице које указују на постојање веома опасног војно-биолошког програма који је Пентагон реализовао у многим градовима Украјине.
Лавров је приметио хистеричну и невиђену реакцију Запада на специјалну операцију.
„Све то доказује само једно – пројекат 'антирусије' осујетила је операција, а њен циљ је поставио председник – то је, као прво, осигуравање безбедности људи у Донбасу, друго – елиминисање претњи по Русију које су се гомилале у виду милитаризације Украјине и њене нацификације“, истакао је шеф руске дипломатије.

Захтеви Русије на преговорима – минимални

Захтеви Русије на преговорима са Украјином су минимални, констатовао је министар.

„Преговори се воде, иако им је украјинска делегација приступила про форма, што се каже. Онда се успоставио некакав дијалог, иако је стално присутан осећај да украјинску делегацију држе за руку, највероватније Американци, и не дозвољавају јој да пристане на захтеве који су, по мом мишљењу, апсолутно минимални“, оценио је Лавров.

Он се нада да ће се специјална операција Русије завршити свеобухватним споразумом о неутралном статусу Украјине уз гаранције безбедности тој земљи.
„Надам се да ће се операција завршити потписивањем свеобухватних докумената о питањима које сам споменуо: питањима безбедности, неутралном статусу Украјине уз гаранције њене безбедности“, саопштио је руски дипломата.
Истакао је да су задаци руске специјалне војне операције у Украјини апсолутно легитимни и јасни. Како је додао, накнадно политичко решавање унутрашњих противречности – ствар је самих Украјинаца.
„Ми смо објавили циљеве које ћемо сада постићи. То што се тиче дијалога у Украјини, то је, вероватно, ствар Украјинаца након што се наша операција заврши“, прокоментарисао је Лавров.

Специјална операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ.
Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“, да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала