- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: ЕУ разматра могућност коришћења замрзнутих руских средстава у корист Украјине

© REUTERS / Peter NichollsДемонстранти упадају у кућу која наводно припада руском олигарху у Лондону
Демонстранти упадају у кућу која наводно припада руском олигарху у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2022
Пратите нас
Европска унија разматра могућност коришћења замрзнутих средстава највећих руских предузетника за финансирање радова на обнављању инфраструктуре Украјине, пише агенција Блумберг позивајући се на сопствене изворе.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Извори наводе да је расправа о томе у веома раној фази, још нису донете никакве конкретне одлуке. Саговорници агенције тврде да се као једна од опција разматра „коришћење средстава за плаћање ратне одштете“.
Блумберг истиче да је портпарол Европске комисије Ерик Мејмер, коментаришући ову информацију, рекао да је „у овом тренутку имовина само замрзнута“, а председница ЕК Урсула фон дер Лајен „није тражила да се ово питање проучи“.

Специјална војна операција Русије у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу. Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Као одговор на војну операцију, западне земље почеле су да уводе нове антируске санкције. Портпарол Кремља Дмитриј Песков приметио је да су то веома озбиљна ограничења, али се Русија за њих унапред припремала
Европска унија увела је неколико пакета персоналних и економских санкција против Русије због ситуације у Украјини. На санкционој листи нашли су се бизнисмени, новинари, кључне компаније из ваздухопловне, војне, инжењерске индустрије и бродоградње.
Роман Абрамович - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2022
СПОРТ
Британија дала сулуд услов руском милијардеру – „национализација“ или пропаст!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала