- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Његош је изабрао пут којим се, нажалост, чешће иде

© AP Photo / Marko DrobnjakovicФудбалер Црвене звезде Његош Петровић на утакмици Лиге Европе против Хофенхајма
Фудбалер Црвене звезде Његош Петровић на утакмици Лиге Европе против Хофенхајма - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2022
Пратите нас
Његош Петровић напустио је у зимском прелазном року Звезду и отиснуо се у Шпанију, где је до 2025. године потписао уговор са Гранадом. Момак из Крупња био је пројектован као наследник Дејана Станковића, али је на крају кренуо путем, којим се налажалост, чешће иде.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Недавно је Његош Петровић уписао први меч као стартер у поразу од Валенсије резултатом 3:1, на терену је провео свих 90 минута, затим је одиграо 76 минута у поразу од Елчеа, док је овог викенда био важан фактор у победи против Алавеса.
Његош је на терену провео 83 минута, а његова Гранада славила је на гостовању 3:2.
Разоран ударац десном ногом, солидан преглед игре, чврст у дуелу, али је све од наведеног недовољно да би оставио дубљи траг у Звезди.
Пробуђени див с Маракане често нема времена, ни слуха, да истрпи младе фудбалере јер је „глад“ за успехом и трофејима огромна.
У жестокој конкуренцији у Љутице Богдана 22-годишњи Његош решио је да промени средину и да се докаже у Шпанији, обећаној земљи за српске таленте у коју су много пре њега отишли Дарко Брашанац, Немања Радоја, Саша Лукић, Дејан Дражић.
Свима је заједничко да су централни или офанзивни везисти, с тим што је Дражић ту најхитрији и дејствује по крилу.
Поменута петорка којој су предвиђане блиставе каријере, пречесто је оспоравана и у својим клубовима у Србији није дочекала праву шансу, нити се до краја фудбалски изградила, већ је пут морала да крчи „преко“ у потрази за срећом.
Најсвежији пример је управо Његош Петровић којег су због разорног ударца и евроголова које је постизао из великих удаљености, често поредили са актуелним тренером и легендом Звезде Дејаном Станковићем.
Ипак, Звезда није дочекала његову експлозију, већ само повремени блесак. Евроголови против Чукаричког, или онај против Гента у Белгији у Лиги Европе нису били довољни да остане дуже на Маракани и да клуб касније заради далеко више новца, већ су се црвено-бели задовољили обештећем у износу од око 1,5 милиона евра.
Његош на „Лос Карменесу“ није желео да се одрекне броја 18, задржао је и црвено-бели дрес само су пруге хоризонталнте, уместо Звзединих вертикалних, а растанак са српским шампионом доживео је врло емотивно.
„После две и по године дошао је и тај моменат када морам да наставим даље. Желео бих да се захвалим управи клуба, свим запосленима, стручном штабу на челу са Мистером, најбољим навијачима на свету, као и мојим већ бившим саиграчима и момцима који ће ми цео живот бити пријатељима. Да се захвалим Богу што ми је дао ту могућност да играм у Звезди, да осетим у потпуности шта је Звезда, да делим са њом и добре и лоше моменте, хвала му на томе што ми је Маракана била друга кућа. И наравно, хвала теби Звездо што си ме научила много тога како у фудбалу, тако и у животу, хвала ти што након тебе одлазим као зрелији играч и још зрелији и бољи човек“, написао је Петровић.
А пре Његоша Петровића, путем којим се, нажалост, чешће иде, закорачио је Дарко Брашанац.
Везиста Партизана је после шест сезона у Хумској где је најчешће обављао „прљав“ посао и неуморно је трчао, изгарајући са лоптом, потписао уговор са Бетисом у којем се није наиграо током три године, јер је слат на позајмице у Леганес и Алавес, да би се на крају 2019. скрасио у Осасуни, чији је тренутно неизоставни члан.
Вероватно још драстичнији пример из црно-белог погона јесте Саша Лукић. Момак из Шапца који је фудбалски проходао у Партизану одиграо је премало утакмица, слат је чак и на позајмицу у филијалу Телеоптик, пре него што га је купио Торино. Јасно је да је Шпанија била неизбежна, као обећана земља, па је из Италије, уследила једногодишња позајмица у редове Левантеа.
Одиграо је 16 утакмица централни везни који воли да му је лопта у ногама и воли да се надиграва, па је уследио повратак међу „торинске бикове“. Лукић ове сезоне игра вероватно најбољи фудбал у каријери, а сву слободу добио је од Хрвата Ивана Јурића.
Са бројем десет на леђима има огроман утицај на игру Торина, асистира, одузима лопте, постиже голове. Све оно за шта у Партизану нису имали времена и слуха да га истрпе, већ су пред првом понудом поклекли.
Нису само љути београдски вечити ривали део ове приче. Ту су и Војводина и ОФК Београд. Познато је да је Карађорђе расадник талената и да је читава плејада асова тамо никла, од Душана Тадића, Гојка Качара, а један од њих био је и Немања Радоја.
„Стара дама“ српског фудбала олако је пустила свог капитена који је освојио Куп Србије 2014. године и изабран је у најбољи тим Суперлиге. Уследила је понуда Селте, и момак који је осим Војводине бранио боје ЧСК Челарева и Цемента, где је био на каљењу, преселио се у Шпанију.
Пет година искусни везиста провео је у Вигу, одиграо је преко 120 утакмица и сада је члан Левантеа.
За разлику од Његоша Петровића, Немање Радоје, Дарка Брашанца и Саше Лукића, који су оспоравани, превелика помпа дигла се око Дејана Дражића којег су медији дизали у звезде, због неоспорног талента који поседује крилни фудбалер ОФК Београда.
Чинио је чуда, дриблинзима је излуђивао ривале, а експлозивност и брзина омогућавали су му да буде неухватљив на терену. Уследио је трансфер у Селту из Вига у истом прелазном року као и Јаго Аспас, који је израстао у лидера екипе, Џон Гуидети и Данијел Вас.
Није се пронашао и снашао на Пиринејима па је после лутања, уследила промене средине и одлазак у Слован из Братиславе, а сада је на позајмици у мађарском Хонведу.
Ипак, пред 26-годишњим „романтичаром“ је нова прилика да покаже да је сазрео за велику сцену и можда тада уследи повратак у неку од Лига петице. Шанса је и пред Његошем Петровићем да покаже квалитет који су многи оспоравали у српској фудбалској јавности, а Звезда му није пружила праву шансу, да покаже да је створен за велика дела.
Гранада је 16. тим у Примери, грчевито се бори за опстанак и нема дилеме да ће 22-годишњак из Крупња представљати право појачање на путу да се остане у елитном друштву шпанског фудбала.
Марко Миловановић - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2022
СПОРТ
Марко је следећи црно-бели бомбардер: „За Партизан може да се игра само из љубави“
Александар Митровић (десно) и менаџер Фулама Марко Силва - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2022
СПОРТ
Митрогол не стаје – још корак до историје у „колевци фудбала“ /видео/
Фудбалска репрезентација Србије - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2022
СПОРТ
Објављен нови грб Србије – Катар ће видети ретро Орлове /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала