- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Амбасада Русије у Грчкој осудила скрнављење споменика совјетским војницима у Калитеи /фото/

© Sputnik / Геннадий Мельник / Уђи у базу фотографијаСпоменик Совјетским војницима који су пали за слободу и независност Грчке очишћен након што су га оскрнавили
Споменик Совјетским војницима који су пали за слободу и независност Грчке очишћен након што су га оскрнавили - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2022
Пратите нас
Руска амбасада у Грчкој реаговала је након скрнављења споменика совјетским борцима у Калитеи, који су изгубили живот борећи се против фашизма током Другог светског рата.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

На споменику је исписана реч „Азов” која се односи на злогласни нацистички Азовски ред, који је много година имао „богату” активност у Украјини, преноси Њузфаундед.
У саопштењу руске амбасаде се наводи:
„Присталице украјинског националистичког батаљона Азов, који су годинама плашили и убијали људе на истоку Украјине, подигли су руку против сећања које су Совјети утемељили огромним жртвама ослобађајући Европу од ропства фашизма током Другог светског рата".
„Осуђујемо неморалан покушај увреде историје и неприхватљив чин вандализма. После ове злочиначке акције и безбројних открића становника Мариупоља и Донбаса, да ли су нам потребни додатни докази о нацистима Азова и других сличних батаљона екстремног национализма у Украјини? Позивамо грчке власти да учине све што је потребно да истраже овај варварски напад и да казне вандале“, наводи се у саопштењу.
© Фото : Геннадий МельникОскрнављен споменик Совјетским војницима у Калитеи
Оскрнављен споменик Совјетским војницима у Калитеи - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2022
Оскрнављен споменик Совјетским војницима у Калитеи
Споменик је дело вајара Вјачеслава Кликова који га је поклонио општини Калитеа, а откривен је у мају 2005. године.
Састоји се од рељефног стуба и статуе. Оба елемента почивају на ниском, широком постољу. Рељефни стуб приказује убијеног војника у униформи који држи пиштољ, а насупрот рељефу је статуа која представља жену која оплакује мртвог војника.
На бочној страни постоља, по ободу су исписане речи: “Совјетским војницима који су пали за слободу и независност Грчке 1941-1944".
© Фото : Уступљено СпутњикуСпоменик Совјетским војницима који су пали за слободу и независност Грчке очишћен након што су га оскрнавили
Споменик Совјетским војницима који су пали за слободу и независност Грчке очишћен након што су га оскрнавили - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2022
Споменик Совјетским војницима који су пали за слободу и независност Грчке очишћен након што су га оскрнавили
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала