- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

До сутра ујутро у пет: Рок за писани одговор Кијева на предлог о спасавању цивила из Маријупоља

© Sputnik / Виктор Антонюк / Уђи у базу фотографијаПрипадници Народне милиције ДНР на оклопном возилу пролазе кроз Маријупољ
Припадници Народне милиције ДНР на оклопном возилу пролазе кроз Маријупољ - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2022
Пратите нас
Русија инсистира да Кијев до сутра ујутро у пет сати да писани одговор на предлог о спасавању цивила и градске инфраструктуре Маријупоља, рекао је новинарима начелник Националног центра за управљање одбраном Русије, генерал-пуковник Михаил Мизинцев.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Инсистирамо на званичном писаном одговору украјинске снаге до сутра у пет сати ујутро на све наведене хуманитарне предлоге Руске Федерације а све у циљу спасавања грађана Маријупоља и инфраструктуре града“, рекао је Мизинцев.

Он је рекао да руска страна позива јединице Оружаних снага Украјине, јединице територијалне одбране, стране плаћенике да прекину борбена дејства, положе оружје и да коридорима, усаглашеним са украјинском страном, пређу на територију под контролом Кијева. Њима ће, додао је, бити гарантован безбедан излазак из града.
Мизинцев је рекао да ако званичници у Кијеву поново оставе на цедилу оне који пружају отпор руским снагама у Маријупољу и ако им буду наложили да погину као мученици, онда руска страна позива „све оне којима је мио и вредан сопствени живот“ да напусте град самостално или у групама а команданти јединица ДНР и руске војске биће за то спремни и осигураће им безбедан излазак било где, али искључиво без оружја и муниције.

Терор украјинских нациста и Маријупољу

Према речима Мизинцева, украјински нацисти су завели терор у деловима града који су још под њиховом контролом и убијају дневно између 80 и 235 цивила.
„Најстрашнија хуманитарна катастрофа наступила је у Маријупољу као последица терора украјинских националиста. Очајни и избезумљени бандити, схватајући да неће добити никакву помоћ Кијева, завели су терор у у оним деловима града које још контролишу“, рекао је Мизинцев.
Руски генерал је рекао и да Русија позива Кијев да прекине да тражи од бораца да се жртвују и постану „мученици Маријупоља“.
Према његовим речима, националисти држе у граду као таоце око 130.000 грађана и 184 странаца из шест држава.
Мизинцев је додао да је применом ефикасних мера из града у последња три дана у Русију евакуисано скоро 60.000 људи и 139 странаца.

Пред властима Маријупоља избор

Мизинцев је новинарима рекао и да је пред онима који се представљају као власти Маријупоља сада избор да пређу на страну народа.
У супротном их чека војни суд, рекао је он и додао да руска страна врло педантно документује све њихове злочине, као што су експлозије у вртићима, двема школама, породилишту и друго.
„Уверени смо да ће последњу тачку ставити управо грађани Маријупоља који не буду могли да изађу из блокаде“, рекао је Мизинцев.
Мизинцев је најавио да ће хуманитарни коридори из Маријупоља и као истоку и ка западу бити отворени сутра у осам ујутро.
Како је додао, Министарство одбране Русије позива представнике УН, ОЕБС, Црвеног крста у циљу успешне реализације хуманитарне операције у Маријупољу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала