- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Шведски град у саставу Русије I Моја Русија

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаЗамак Виборг, русија
Замак Виборг, русија - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2022
Пратите нас
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

У новој епизоди "Моје Русије" водимо вас у Виборг, један од најживописнијих руских градића, који је за скоро осам векова постојања био у рукама Швеђана, Финаца и Руса. Руси понекад кажу да је то „једини шведски град у саставу Русије“.
Поред Калињинграда, ово је једини град у Русији у коме се може осетити атмосфера средњовековне Европе.
Видећете и како изгледа најстарија кућа у Русији у којој и даље живе људи, али и друге средњовековне куће у којима су живели богати трговци и занатлије док је град још био у саставу Шведске.
Сазнаћете историју овог града, који је 1710. године освојио руски цар Петар Први и који је, након тога, прешао у посед Финаца. Такође, сазнаћете и како су Совјети успели да поврате овај град, који је данас једна од омиљених дестинација туриста.
Видећете многе знаменитости Виборга, несвакидашњег градића који се налази на раскршћу словенског и скандинавског света.
Новинарка Спутњика Оливера Икодиновић у емисији „Моја Русија“ води вас на вама позната, али и скривена места Москве и Русије.
Завирите са нама у различите кутке Русије и њене престонице, упознајте њихове лепоте и традицију и осетите дух земље и душу Руса.
Емитује се сваке друге недеље у 19.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала