Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

План Приштине да Срби са КиМ 3. априла постану - дијаспора

© Tanjug / BOKIНа Косову и Метохији јутрос је почело гласање за републички парламент, а грађани ће своје бирачко право моћи да остваре на 90 бирачких места, која су отворена широм Косова
На Косову и Метохији јутрос је почело гласање за републички парламент, а грађани ће своје бирачко право моћи да остваре на 90 бирачких места, која су отворена широм Косова - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2022
Пратите нас
За две недеље у Србији ће бити одржани избори, али се не зна како ће на њих моћи да изађу Срби на Косову и Метохији. Приштина жели да Срби гласају као дијаспора, а албански аналитичари тврде да би одржавање избора по старом моделу у организацији ОЕБС довело до дестабилизације на Косову и вратило асиметричну ситуацију између две стране.
Милош Гарић, одговорни уредник портала „Косовонлине“, за Спутњик објашњава да су разна тумачења и предвиђања која стижу из Приштине да ли ће и како Србима бити омогућено гласање на изборима 3. априла заправо покушај Албанца да спроведу свој план који је одавно јасан.

План Приштине да то буде гласање дијаспоре

„Они желе да на сваки начин везе Косова и Метохије и Београда онемогуће и на неки начин прекину како би демонстрирали своју тзв. државност јер, како кажу, не могу да дозволе да се крши њихов интегритет,“ објашњава Гарић.
Према његовим речима, у свему томе има мало и унутрашњих трвења јер Вјоса Османи и Аљбин Курти желе да се покажу да су они већи чувари тзв. независног Косова него што су то били Хашим Тачи, Рамуш Харадинај и други у време чије власти је ОЕБС организовао гласање за српске изборе на КиМ.
„Они траже да Београд од њих затражи да се одрже избори, али по приштинском систему, дакле без мешања ОЕБС. С друге стране, крију се иза могуће дестабилизације стања на КиМ због избора а заправо је могуће да они сами доведу до дестабилизације на терену тог дана,“ страхује наш саговорник.
Али како каже, сад имају прилику да због дешавања у Украјини „хватају“ сваки воз да би што брже стигли на своје одредиште а то је признање Косова.

Тражили од Србије да пошаље захтев да се одрже избори

„Они сматрају да би и само захтев Србије да се одрже избори био доказ некаквог признања њихове државности, што је сасвим сулудо. Али, видећемо шта ће бити. Из међународне заједнице су добили позив да дозволе да се одрже избори, додуше, нису баш били изричити да то уради ОЕБС, али остаје да се види шта ће се десити до тада“, истиче Гарић, додајући да је тешко наслутити шта ће се десити.
Део албанске политичке сцене не дели у потпуности ставове Куртија и Османијеве што се тиче одржавање избора па тако бивши тзв. председник Косова Фатмир Сејдиу у тражењу компромисног решења за ово питање каже да је „могуће одржавање избора али би процес морао да буде логистички, тако да не утиче на суверенитет и функционисање институција Косова“. Односно, да као и раније ОЕБС буде задужен за прикупљање гласова али и да уједно српски грађани у тим центрима гласају под њиховим надзором, само да за разлику од досадашњих избора то не буду изборне јединице, већ само центри у којима се гласа и прате се на међународном плану.

Курти би да се гласа преко Канцеларије за везу

Професор Неџмедин Спахиу понавља да Приштина не жели да Срби на КиМ гласају „као да су у Србији“.
„Међутим, како год да се избори одрже не видим како могу да утичу на суверенитет Косова. Влада Косова ће свакако одлучити о томе на који начин ће се избори одржати али ако би се избори одржавали као и до сада преко ОЕБС једина лоша ствар би била што би се створило убеђење да је КиМ део Србије. Само то може да звучи лоше у нечијим ушима али у суштини то ни на који начин не смета држави Косово,“ каже Спахиу.
По његовим речима, Курти инсистира да се гласа преко Канцеларије за везу у Приштини јер жели да се истакне улога те канцеларије која се у Приштини третирао као нешто што ће, како верују косовски Албанци, данас-сутра имати ниво амбасаде.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала