Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Спречавање повратка Срба: Власници имовине на Косову и Метохији тону у све веће невоље

© Sputnik / Бранкица РистићКосово и Метохија: Насеље Подкаљаје У Призрену
Косово и Метохија: Насеље Подкаљаје У Призрену - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2022
Пратите нас
Од јуна 1999. године српске куће и имања на Косову и Метохији уништавају прве албанске комшије. На тај начин спречавају повратак српског становништва, а њихову земљу присвајају. Уједно, угледне српске домаћине оптужују за кривична дела која нису починили.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратитена каналу Спутњик Србија на Телеграму, асве видео садржаје на платформи „Одиси“(odysee.com).

У Вранешима код Врњачке Бање скућили су се Јокићи, домаћинска породица са петоро деце из Раушића код Пећи. Великим радом изградили су кућу, а имовину у Метохији нису отуђили. Кажу да ни парче земље никад неће продати.
„Имали смо кућу 22 метра са 12, двоспратна. Четири ходника и четири купатила. Девет година смо је правили брат и ја. И брат други исто, кућу двоспратну имао, она је срушена цела“, каже Славко Јокић за РТС.
Ранка Јокић испричала је да je, кад су дошли, било тешко, јер су деца била мала. Додаје да су ишли да раде у пољу, копали, са сво петоро деце, јер је морало да се преживи, будући да је супруг примао само 4.500 динара.
Славко Јокић додаје да не иде у Пећ уопште.
„Кажу да смо ратни злочинци. Ја бих волео да идем, али не могу да идем доле уопште, ни ја, ни брат. Ништа нисмо отуђили, таман посла“, каже Славко Јокић.
У близини су им земљаци из Косова Поља. Имају заједничку муку и проблеме који трају од јуна 1999. године.
„Дошли смо 1999. Кад смо избегли било је веома тешко са четворо деце. Нисмо имали ништа. Док смо се снашли... Требало је да се ваде месечне, да се плати струја. Нико није питао да ли имаш или немаш“, испричала је Славица Савић из Батусе.
Слободан Савић каже да нису продали ништа, да се куће и даље, и да и без продаје земље може да се направи нешто.
У Врњачкој Бањи и њеној околини живи неколико хиљада расељених.
„Активно учествујемо у њиховом збрињавању што се тиче решавања стамбеног питања, куповине окућница и сеоских кућа, помоћ у грађевинском материјалу, доходовних активности, значи економског оснаживања породица“, наводи Марина Станковић из Комесаријата за избеглице и миграције из Врњачке Бање.
Најбоље решење за расељене Србе јесте, кажу, да се врате у своја места на Косово и Метохију. И док међународни представници већ две деценије говоре да се нису стекли услови за повратак, проблеми се додатно продубљују, а власници имовине тону у све веће невоље.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала