- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички адмирал: Кина претворила три вештачка острва у војне базе

© AP Photo / Aaron FavilaАдмирал Џон Аквилино, командант Индопацифичке флоте САД, у извиђачком авиону изнад Јужног кинеског мора
Адмирал Џон Аквилино, командант Индопацифичке флоте САД, у извиђачком авиону изнад Јужног кинеског мора - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2022
Пратите нас
Кина је комплетно милитаризовала и претворила у војне базе најмање три вештачка острва у Јужном кинеском мору, где су постављени противбродски и противваздушни ракетни системи, ласерска опрема и опрема за противелектронска дејства, као и борбени авиони, рекао је амерички адмирал Џон Аквилино, командант Индопацифичке флоте САД.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Кинески потези су у потпуној супротности са ранијим изјавама председника Кине Си Ђинпинга како та држава не жели да претвори острва у војне базе, рекао је амерички адмирал.
„У последњих 20 година сведочимо највећем војном подизању Кине од Другог светског рата. Унапредили су све своје системе, а то наоружавање дестабилизује регион“, рекао је Аквилино новинарима док је у извиђачком авиону надлетао спорни део Јужног кинеског мора.
© AP Photo / Aaron FavilaШпијунски авион којим је адмирал Џон Аквилино летео изнад Јужног кинеског мора
Адмирал Џон Аквилино, командант Индопацифичке флоте САД, у извиђачком авиону изнад Јужног кинеског мора - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2022
Шпијунски авион којим је адмирал Џон Аквилино летео изнад Јужног кинеског мора
Док су били у авиону, кинеска војска им је упутила неколико упозорења да су нарушили суверену територију Кине и да се удаље. Међутим, пилот америчког авиона игнорисао је те поруке, одговарајући Кинезима да „делује у складу са међународним правом“.
Аквилино тврди да Кина види милитаризацију острва као начин да прошири своје офанзивне капацитете „ван обала континенталне Кине“ и да запрети свим летелицама које надлећу ту територију.
Око овог дела Јужног кинеског мора споре се Кина, Филипини, Вијетнам, Брунеји, Малезија и Тајван.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала