- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарска дилема: Да ли ће продужити сарадњу са „Гаспромом“ или ће одустати од руског гаса

© Sputnik / Виталий Аньков / Уђи у базу фотографијаГасно чвориште компаније "Гаспром"
Гасно чвориште компаније Гаспром - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2022
Пратите нас
Бугарско руководство још увек није заузело јасан став о испорукама руског гаса: у суботу је министар финансија Асен Василев изјавио да земља не намерава да преговара са „Гаспромом“ о продужењу споразума за снабдевање гасом, међутим премијер Кирил Петков у понедељак није искључио могућност за наставак куповине гаса од Русије.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Министар финансија у суботу је у интервјуу за Бугарски национални радио изјавио да у тренутној ситуацији Бугарска не може да учествује у преговорима са руским добављачем о уговору који истиче крајем 2022. године. Он је напоменуо да Бугарска већ очекује обуставу испорука руског гаса – било због санкција ЕУ, било као резултат одлуке самог „Гаспрома“. Према његовим речима, Бугарска има алтернативне начине за увоз гаса: преко Трансбалканског гасовода, као и снабдевањем из Катара, Алжира и испорука природног течног гаса из Грчке и Турске.
Василев је објаснио да Европска унија сада покушава да изради заједничку гасну стратегију за све своје чланице. Он је изразио наду да ће таква стратегија бити разрађена пре 1. јануара.
„У наредне две недеље разговараћемо о томе на европском нивоу – да се направи заједнички споразум о снабдевању гасом за целу Европску унију. Друго, када обим (испорука гаса) буде већи, биће могуће преговарати о бољим ценама (са могућим добављачима)“, објаснио је Василев.

Двосмислене поруке

Порука Василева је звучала двосмислено, сматра бивши директор Бугарског енергетског холдинга Валентин Николов. Он сматра да су Василевове речи биле упућене и Западу и бугарским грађанима.
„Порука за Европу и наше партнере из САД – нећемо преговарати са ‘Гаспромом’, али порука за Бугарску треба да буде оваква: сада је рат, тако да нема могућности да се преговара док траје рат“, објаснио је Николов за БНР.
Перспективе о одустајању од руског гаса прокоментарисао је и стручњак за енергетику Иван Хиновски. Према његовим речима, било би разумно продужити уговор са „Гаспромом“ на најмање шест месеци како би имали времена за припрему алтернативних шема за добијање гаса.
Бугарска за сада нема правих начина да диверзификује изворе гаса. Азербејџански гас, на који Бугарска рачуна, заправо се може сматрати и руским, пошто је „Гаспром“ већински власник азербејџанске компаније СОКАР, приметио је експерт.
„Око нас је само руски гас. Мислити да ћемо се потпуно спасити увозом азербејџанског гаса је заблуда“, нагласио је Хиновски.
Премијер Кирил Петков у понедељак је рекао да Бугарска не намерава да одустане од преговора са „Гаспромом“, али да Бугарска треба да има друге опције за снабдевање гасом како би обезбедила повољније услове у преговорима са Русијом. Премијер је такође позвао да земља буде спремна за сваки развој догађаја у енергетском сектору, укључујући и онај који искључује испоруке „Гаспрома“.
Петков је раније посетио грчки град Комотини, где је дошао да види како иде изградња бугарско-грчког интерконектора. За Бугарску су важни алтернативни извори гаса, због чега се он данас налази овде, објаснио је Петков.
„Ако се ситуација врати у нормалу, ‘Гаспромов’ гас ће бити део нашег (енергетског) микса. Када имате опције, преговори теку другачије“, закључио је он.
Подсетимо, руска војска започела је 24. фебруара специјалну војну операцију с циљем демилитаризације и денацификације Украјине.
Запад је увео тешке санкције Русији због тога, а амерички председник Џозеф Бајден је 8. марта забранио увоз енергената из Русије у Америку.
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2022
РЕГИОН
Бугарска одустаје од руског гаса?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала