Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Језива манипулација Албанаца на КиМ - тврде да их Срби трују кроз храну

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICРоба широке потрошње из Србије се и даље налази у продаји на КиМ
Роба широке потрошње из Србије се и даље налази у продаји на КиМ  - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2022
Пратите нас
Спекулације да је храна која долази из Србије отровна, које се пласирају преко два моћна и утицајна канала - медија и верских институција нису пут који ће Србима на КиМ обезбедити миран живот, коментар је политиколога са Косова и Метохије Александра Гуџића.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Главна „забава“ косовске елите ових дана је уверити албански народ како Србија трује Албанце преко производа из централне Србије. Та тема дигнута на тај ниво озбиљности да је постала део приповедање имама у џамијама, али и инспирација за ТВ спот у коме девојчица у пуној продавници упозорава оца да не купује српски производ јер је - отрован.

Језив подухват антисрпске хистерије

Александар Гуџић верује да је ова антисрпска хистерија последица страха косовских Албанаца да не буду „остављени у другом плану“ у међународним круговима због дешавања у Украјини.
„Ова појава на КиМ може да доведе до озбиљних последица. У будућности, ово може да доведе до насиља над Србима, и зато би они који воде косовско друштво морали да поведу рачуна и о изјавама и о последицама оваквог деловања. Јер када често један народ оптужујете да вам ради о глави и да ради против интереса другог народа, може се очекивати да дође до насиља и понављања свега онога што се Србима у прошлости дешавало на КиМ,“ наводи наш саговорник.

Једини наратив Приштине је лош Србин

Косовске политичке елите, додаје он, још од деведесетих своју позицију граде на наративу о српској кривици о томе да су Срби окупатори и агресори и сваку прилику су користили да распирују мржњу према Србији и Србима.
„Ова дешавања су наставак тог наратива. Сетимо се оног чувеног наводног тровања албанске деце од стране Срба, а данас имамо једну нову конструкцију сличне приче, с тим што је појачана позивом косовске политичке елите да бојкотује српску храну јер је отровна,“ наводи Гуџић.
С друге стране, примећује он, није неинтересантна ни прича која иде уз овакав прилог, а по којој сваки динар који се потроши на српску робу иде директно за куповину оружја у Београду.
„Једино што косовске елите могу да понуде свом народу је национализам јер је Косово земља изневерених очекивање из које више од 50 одсто младих жели да оде. Из тих разлога њима треба поновно буђење „националног“ јер ништа друго немају у понуди,“ верује наш саговорник.

Кампања која може да угрози Србе

Готово сви медији на КиМ објавили су да се и у муслиманским верским објектима могу чути позиви Албанцима на бојкот српске робе. Такав позив стигао је и директно од председника Савета исламске заједнице у Приштини Хетема Спјанија који је поручио грађанима да купују и једу искључиво домаће производе и избегавају оне који долазе из централне Србије.
Овај позив и ова порука је да користимо наше производе што је више могуће, јер је то за добро нашег народа, за добро наших грађана и наше државе - рекао је имам Хетем Спјани у џамији "Јашар-паша".
Скандалозну кампању против свега што долази из Србије прошле недеље је покренула група "Беса Беса" која је позив на бојкот српских производа на Косову "упаковала" у видео спот под називом "Не купујте српске производе".

Позиви на бојкот српских производа

И пре овога постојали су покушаји да се роби пореклом из Србије залепи непријатељска етикета, како би се она избацила из рафова косовских продавница. Један од случајева који по бизарности може да се упореди са овим најновијим је експресно затварања бифеа у косовском парламенту, јер су се албански посланици жалили да се у њему служе пића из централне Србије.
Иначе, члан Покрета Самоопредељење и представник ове странке у ЦИК-у Сами Куртеши рекао је да велики број чланова њихове странке упућује позив на бојкот српских производа. Куртеши каже да је „застрашујуће је када видимо за шта српски новац у овом тренутку користи српска политика“, истичући да је војни буџет Србије већи од укупног буџета Албаније, Косова, Македоније, Босне и Црне Горе, заједно.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала