- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Комедијаш умишља да је Наполеон или Хитлер па „покреће“ светски рат

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press Office Председник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2022
Пратите нас
Изјаве украјинског председника Владимира Зеленског су унапред договорене и режиране, па је тако и с његовом поруком да ако преговори с Путином пропадну, то може да значи Трећи светски рат, сматра политиколог Александар Павић.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Светске ратове су, кроз историју, започињали Наполеон и Хитлер. Данас о трећем светском рату говори некадашњи глумац и комичар, актуелни председник Украјине Владимир Зеленски.
Како за Спутњик каже Александар Павић, Зеленског као личност самог по себи не треба схватати озбиљно, али треба имати на уму да је он нечији гласноговорник и марионета и да је он тај који је, захваљујући потезима оних који управљају њиме, изазвао овај рат у Украјини.

Шта крију поруке о Трећем светском рату

„Зеленски је, буквално, агент провокатор западне „дубоке државе“, са очигледном функцијом да се Русији не остави друга опција него да интервенише јер је Украјина намеравала да нападне Донбас и да понови рецепт из Републике Српске Крајине. То је сада већ сасвим очигледно па је у миротворачке намере Зеленског, односно његових газда, апсолутно смешно поверовати“, указује Павић.
У том смислу, како каже, Зеленског не може да третира као независну личност, будући да је он под чврстом контролом, а његове јавне изјаве су унапред договорене и режиране.
„То да ли овакве изјаве хране његов его није чак ни битно, јер он није тај који се пита. Овде се решавају питања светског мира и сигурно је да те ствари не могу бити препуштене једном Зеленском, баш као ни неком Куртију који, случајно, има исте покровитеље као и председник Украјине. На жалост, фраза „трећи светски рат“ није изашла само из уста Зеленског. То је ових дана поменуо и амерички председник Бајден, а тај сценарио је поменут и у листу Њујорк тајмс. Једноставно, делује као да се то понавља како би се људи полако навикли на могућност да избије трећи светски рат и мислим да је то једна од функција коју ова његова изјава има“, оцењује Павић.
Ова порука, сматра наш саговорник, има још једну функцију - да буде нека врста припреме за то да се оптужи Русија уколико ствари додатно ескалирају.
„То треба да звучи као – ето, ми смо хтели, али Русија није хтела и ето сада трећег светског рата за који је крива Русија. Наравно, то се не може схватити озбиљно, баш као што се Зеленски не може схватити озбиљно када каже да тражи сусрет са Путином. Он је свих ових година од како је постао председник имао прилику да се сусреће са Путином и имао је више пута прилику да приступи испуњавању Минских споразума. Не само да ништа од тога није урадио него је чак и у недељама које су претходиле специјалној операцији Русије у Украјини изјављивао да му не пада на памет да Минске споразуме испуни“, подсећа Павић.

Господари Зеленског желе рат

Иако је, додаје политиколог, Зеленски виновник овог рата, сада је у функцији пребацивања одговорности на Русију за све што ће уследити јер је, примећује, очигледно да не постоји воља у Кијеву, односно код оних који контролишу Кијев, да овај рат приведу крају.
„Напротив. Видимо додатно заоштравање, додатне ескалације, додатно слање наоружања Украјини, додатно дизање антируске реторике, што говори да господари Зеленског заправо желе рат за који ће окривити Русију. У том смислу треба и посматрати ову изјаву Зеленског о трећем светском рату, која је у домену информативног рата против Русије“, категоричан је Павић.
Управо зато се, подвлачи политиколог, изјаве Зеленског попут оне да је спреман за разговоре са Путином и да „ако постоји само један одсто шансе да зауставимо овај рат, треба да искористимо ову шансу“, не могу озбиљно схватити.
„То говоре и поступци Русије која ће остварити своје циљеве и која ће сама проценити са ким треба да разговара и ко је, уопште, адекватан саговорник у име Кијева. Зеленски је имао више од три године да се покаже као адекватан саговорник, али он је порушио све могуће мостове који су могли да доведу до споразума, мира, да никада не дође до овога до чега је сад дошло“, каже Павић.
Како додаје, и упорне молбе Зеленског да НАТО прими Украјину у своје чланство које су далеко од реалних, управо показују да је реч о особи која је агент-провокатор.
„Па цео рат је и избио због тога што је НАТО наставио да постоји и да се шири ка истоку и што није био спреман да прихвати договор по којем би Украјина била неутрална. Да се НАТО није тако понашао ништа од овога се не би десило, а можда би и Крим данас, иако неправедно, био део Украјине и никакав сукоб не би избио. То што Зеленски сада тражи чланство у НАТО, а што је Русија рекла да неће да толерише, само доказује да Зеленски жели да изазове трећи светски рат, односно да то желе они који њега контролишу. Зеленског треба слушати само да се прочита шта су намере и тенденције оних који њиме стварно управљају, а то су главни центри моћи на Западу“, сматра Павић.

Намере центара моћи у Вашингтону далеко од мирољубивих

Да су ти центри моћи у Вашингтону имали мирољубиве намере, закључује Александар Павић, НАТО би био распуштен када и Варшавски пакт, не би погазили обећања дата совјетском руководству да се неће ширити даље на исток и били би спремни да се одрекну амбиције да усисају и Грузију и Украјину у НАТО:
Јасно је ко је виновник овог сукоба, ко хушка на трећи светски рат и очигледно је да они намеравају даље да заоштравају ситуацију и да их није брига за остатак човечанства. Да јесте, не би путем ових силних санкција поспешивали економске кризе и на глобалном нивоу и у својим земљама. Тако да имамо посла са врло опасном структуром, оном коју је Трамп назвао „дубока држава“, која је спремн да зарад очувања своје моћи започне чак и трећи светски рат.“
Украјински председник Владимир Зеленски рекао је да је спреман да преговара са руским председником Владимиром Путином, али је упозорио да ако било који покушај преговора не успе, то може да значи да би борба између две земље довела до „трећег светског рата“.
Његова изјава уследила је након поруке америчког председника Бајдена да неће водити рат против Русије у Украјини. „Директан сукоб НАТО и Русије је трећи светски рат - нешто што морамо да покушамо да спречимо”, рекао је Бајден у петак у говору о Украјини у Белој кући.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала