- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Мића Поповић и његови савременици: Дела чувених сликара пред пиротском публиком

© Фото : ГСЛУ Ниш изложба „Мића Поповић и његови савременици“
изложба „Мића Поповић и његови савременици“  - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2022
Пратите нас
У Галерији „Чедомир Крстић“ у Пироту отворена је изложба „Мића Поповић и његови савременици“ која приказује кретања у нашој уметности током седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, у време највеће сликарске и изложбене активности Миће Поповића.
Пиротска публика у прилици је да се сусретне са сликама Миће Поповића, аутора јединствене мисли, израза и етичког кодекса, будне критичке свести и јасних перцепција прилика властитог времена.
Осим Поповићевих слика изложба садржи радове још 24 уметника међу којима су слике Љубице Цуце Сокић, Ивана Табаковића, Пеђе Милосављевића, Михајла Петрова, Петра Омчикуса, Павла Васића, Бате Михајловића, Стојана Ћелића, Зорана Павловића и других познатих сликара СФРЈ и Србије.
„Иако је изложба невеликог обима, уверава нас у значај и садржајност колекције ГСЛУ Ниш и илуструје вишеслојна кретања у нашем сликарству од времена стишавања енформела, потврђујући паралелно егзистирајуће правце и уметничке изразе који се темеље на апстракцији, геометријским тенденцијама, надреалним и имагинарним фигуративним склоповима, новој предметности или новом експресионизму“ наводе из нишке Галерије савремене ликовне уметности.
Поставку чине уметничка дела настала у периоду од 1932. године (Павле Васић, „Портрет Заге“) па до 2000. године (Петар Омчикус, „Сарделе“), рађена техникама уље на платну или картону, акрилик на платну, пастел или комбинованом техником.
Иначе, ГСЛУ Ниш је за 52 године рада приредила више од 1.300 изложби домаће и стране савремене уметности и формирала фонд уметничкиг дела који тренутно броји 1.985 дела.
Ауторка изложбе је историчарка уметности Милица Тодоровић, а заинтересовани ће моћи да је погледају до 1. априла.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала