- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Михајло Пантић поводом награде „Борислав Станковић“: Драма постојања је свуда иста

© SputnikМихајло Пантић
Михајло Пантић - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2022
Пратите нас
Добитник награде „Борислав Станковић“, писац и критичар Михајло Пантић поводом овог признања за Спутњик каже да постоји спона између његовог Новог Београда и Станковићевог Врања.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Драма постојања је свуда иста. Полазећи од конкретних простора, трудим се да они у језичкој трансформацији додирну хоризонт универзалности. Такав је случај и са Бором Станковићем. Он је направио митско књижевно Врање. То што он заузима значајан део нашег књижевног канона, што се његова дела стално прештампавају, екранизују говори да је он успео да прескочи баријеру локалног и доспе до универзалног“, кажа Пантић.
Овај вишеструко награђивани новобеоградски писац иза којег стоје бројне студије, есеји, књижевне критике и антологије, али и збирке попут „Новобеоградских прича” награду „Борислав Станковић“ добија за целокупан књижевни опус.
„Већ сам помало почео да се браним од ознаке новобеоградског писца, што јесте делимично тачно, али то ограничава суштину онога што ја пишем“, истиче лауреат ове награде.
Жири у саставу проф. др Мило Ломпар, проф. др Слађана Јаћимовић и књижевник Александар Лаковић истакао је да је Пантић „створио веома разуђен књижевни опус“.
„У приповедачком смислу, Пантићеве приче су модернистички засноване, са нагомилавањем сугестија до поенте која нагло долази на крају приче, али и са јаким постмодерним елементима, попут метатекстуалних показатеља који преиначавају моменте и фигуре познате из историје књижевности“, наводи се у образложењу одлуке жирија.
Из жирија додају да се Пантић поетички доследно одредио као писац прича.
„Као приповедач, пак, кретао се у различитим правцима. Херметичност, психолошка и сазнајна усредсређеност на искре јунакове и приповедне свести, најчешће остварене кроз приповедање у првом лицу, представљају најизразитије особине његових раних прича. У егзистенцијалном смислу, он је писац градских топоса, хаустора и улаза у вишеспратницама, оскудног зеленила и бескрајног неба око солитера, осећања празнине у животима јунака, малих радости и ситних победа које се ређају до коначног животног пораза“.
Збирку „Приче о писцима“ жири је овом приликом посебно истакао, а Пантић каже да у његовом опусу постоји неколико прича које су посвећене Бори Станковићу.
„Мене у књижевности занима оно што је најтеже, а то су, по мом мишљењу, животи обичних људи. Дакле, то су приче које онеобичавају обичност, без хероичности, без узвишености. Међутим, из подсвести ми је изронио један Божји човек (Божјак), лик који се зове Цибулка, а којем сам посветио неколико прича. Једна од њих објављена је књизи прича посвећених Бори Станковићу коју сам писао инспирисан Станковићевим ’Божјим људима’. То је уједно једна од првих књига која промовише писање од аутсајдерима, о маргиналцима, о социјално изопштеним људима“, наводи Пантић.
Спутњик интервју (Орбита културе), гост Михајло Пантић 20.07.2021. - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2021
Какве тајне крију српски писци
Награда „Борисав Станковић“ Михајлу Пантићу биће додељена у оквиру Борине недеље која се одржава у Врању од 23. до 29. марта.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала