- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Без руске нафте, цена „црног злата“ може да поскупи на 300 долара

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаНафтна пумпа у Татарстану
Нафтна пумпа у Татарстану - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2022
Пратите нас
У случају да Запад обустави снабдевање руском нафтом, цена „црног злата“ у свету може да скочи и на 300 долара по барелу, док неки сматрају да може чек и на 500, изјавио је министар енергетике и потпредседник руске Владе Александар Новак.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Истовремено, Новак је истакао да ће Русија преусмерити испоруке нафте са Запада на Исток и да већ ствара нове логистичке центре. Он је додао да се многе руске компаније већ тиме баве.

„Ако се нафта буде продавала с попустом, са задовољством ће је куповати као и сада. Можда ћемо мање зарађивати, али ћемо се максимално трудити да не дође до смањења извоза“, рекао је Новак.

Руски званичник је такође нагласио да је тренутно немогуће да Европа одустане од руског гаса.

„То је тренутно прилично немогуће. Могу да причају шта год хоће. То важи и за нафту, тренутно је немогуће заменити руску нафту“, истакао је Новак.

Он је нагласио да у крајњем случају могу диверсификовати испоруке у правцу азијских тржишта, које расте више од светског просека и да је то добро тржиште.

Руски стручњаци остају у Русији

Новак је такође додао да одлазак страних нафтних компанија са руског тржишта неће значајно утицати на стање те привредне области, пошто ће руски стручњаци који су у њима запослени, остати у земљи.

„Наше компаније су прилично стручне. У страним компанијама (које најављују могући одлазак са руског тржишта) раде наши људи, те ако оне чак објаве да одлазе, свеједно ће стручњаци ових компанија наставити да раде“, појаснио је он.

Новак је такође додао да кабинет министара разматра мере подршке нафтној области, како би се производња нафте и гаса одржала на текућем нивоу.

Ситуација у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ.
Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“, да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Западне земље увеле су Русији обимне санкције након почетка специјалне војне операције у Украјини. Такође, многе велике компаније саопштиле су да обустављају или прекидају делатност у Русији. Кремљ је признао да су ограничења „веома озбиљна“, али да су се власти за њих унапред припремале.
Застава Словеније - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2022
РУСИЈА
Словенија: ЕУ намерава да затвори луке за руске бродове и забрани увоз енергената из Русије
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2022
РУСИЈА
Кремљ: Ембарго на руску нафту погоршаће енергетску равнотежу у Европи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала