- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Руски пијаниста Дмитриј Алексијев први пут пред београдском публиком

© Sputnik / Александр МакаровДмитриј Алексијев
Дмитриј Алексијев - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2022
Пратите нас
На концерту који је заказан за 8. април у Коларчевој задужбини Алексијев ће изводити дела Брамса и Шумана.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
Овај вишеструко награђивани пијаниста 1975. године постао је први првопласирани пијаниста на такмичењу у Лидсу који је дошао из Совјетског савеза.
„Његови реситали на водећим светским концертним позорницама и концертни наступи са престижним оркестрима обезбедили су му позицију једног од најистакнутијих пијаниста тог времена“ наводе организатори концерта.
Богат репертоар Дмитија Алексијева укључује између осталог дела Шумана, Брамса, Прокофјева, Шопена, Рахмањинова и Шостаковича, а каријеру су му обележили концерти са водећим оркестрима као што су Берлинска филхармонија, Чикашки симфонијски оркестар, Филаделфијски оркестар, Израелска филхармонија и други.
„Техника јесте битна али за мене најбитнија ствар је личност, како клавир звучи под прстима пијанисте као и смисао и лепота музике. Како музичар разуме душу музике“, рекао је својевремено Алексијев.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала