- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјински доктор Менгеле би да кастрира Русе

© Sputnik / Valery Melnikov / Уђи у базу фотографијаНелегални затвор батаљона „Ајдар“ у селу Половинкино
Нелегални затвор батаљона „Ајдар“ у селу Половинкино - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2022
Пратите нас
Скандалозан позив Генадија Друзенка, шефа украјинског пројекта „Мобилна болница“, на кастрацију заробљених руских војника наишао је на оштру осуду руске јавности. За такав позив украјинском доктору Менгелеу, по руском кривичном закону, прети казна и од 10 година затвора.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите ина каналу Спутњик Србија на Телеграму, асве видео садржаје на платформи „Одиси“(odysee.com).

Марија Јармуш, руски адвокат и стручњак за међународно право, наводи да би Друзенко могао да одговара по више чланова руског Кривичног закона, од распиривања националне мржње за шта прети казна од 10 година до тешког наношења штете здрављу. Према њеним речима, на истрази је сада да утврди чињенице и квалификује дело.
„Мислим да ће, на крају, одговарати за своје речи. Једно је позивати и подстрекивати, а друго је ако се утврде чињенице да је неко на основу његовог позива или наређења то дело починио. У том случају се ради о учешћу и извршењу кривичног дела и казне су драстично строжије“, каже Јармушева.
Она оцењује да је са становишта медицинске етике неприхватљиво да лекар позива друге лекаре да врше насиље над руским војницима, истовремено истичући да је ово „директно кршење Женевских конвенција које гарантују хумани однос и поступање с поштовањем према војним заробљеницима“.
„Ти војници нису заробљеници украјинских Оружаних снага, већ државе Украјине, која је дужна да гарантује њихову безбедност. Женевска конвенција предвиђа и обавезује државу која држи ратне заробљенике да осигура безбедност њихових живота, пружи здравствену и медицинску заштиту и негу. Немогуће је рећи да је медицинска помоћ исто што и кастрацији ратних заробљеника, на шта позива тај човек који очигледно није никакав лекар, већ особа која је издала своју професију и просто држављанин Украјине“, каже Јармушева.
Она оцењује да је покретање кривичног поступка против Друзенка легитиман одговор руског Истражног комитета и да треба урадити процедуралну процену Друженкових поступака.
„Треба истражити овај злочин и привести га правди, ставити на међународну потерницу и употребити сва могућа средства да то лице кривично одговара и буде кажњено у складу са руским кривичним законом“, каже саговорница Спутњика.
Јармушева истиче да је ово такође и кршење лекарског кодекса и лекарске етике, пре свега Хипократове заклетве.
„Међутим, то је интерна ствар медицинске заједнице. Ми, нажалост, немамо такав кривични члан закона „кршење лекарске етике као позив на некакве акције“. Ипак, овим је дефинитивно прекршена не само медицинска етика, већ и све моралне норме и то осуђује сваки законодавни систем. То је недопустиво понашање, потпуно нецивилизовано“, каже она.
Јармушева је изразила наду да ће већина лекара у Украјини одбити наређење украјинског „доктора Менгелеа“, с обзиром да је обавеза лекара пружање медицинске помоћи и неге, без обзира да ли је пацијент заробљеник или цивил.
„Дужност лекара је да пружи медицинску помоћ, а не да повређује... Нажалост, због мржње и чињенице да су људи преплављени емоцијама, а да је русофобија потпуно подивљала, за очекивати је да ће бити злочина над војним лицима. Ипак, Русија има све могућности да идентификује починиоце и да их приведе правди. То не мора да буде данас или сутра, али ће њима сасвим сигурно бити суђено, па макар и за пет година. Дакле, оно у шта апсолутно не сумњам јесте да ће они за своја дела и за своје речи одговарати“, истиче Јармушева.

Нови украјински доктор Менгеле и нови Ајхман

Шеф украјинског пројекта „Мобилна болница“ Генадиј Друзенко, који је био активиста државног удара у Кијеву и учесник казнене операције у Донбасу, постављен је на место шефа војних лекара и са те дужности је на украјинској телевизији позвао своје подређене на насиље против руских војника. Он је наредио лекарима мобилних болница да „кастрирају рањене руске војнике“, истичући да то „нису људи, него бубашвабе“. Како је рекао, Руси ће умирати у веома великом броју.
Додуше, касније се предомислио, уз објашњење да су га понеле емоције и уз обећање да ипак „никога неће кастрирати“.
© Фото : Скриншот/Спутњик ТелеграмШеф украјинског пројекта „Мобилна болница“ Генадиј Друзенко
Шеф украјинског пројекта „Мобилна болница“ Генадиј Друзенко  - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2022
Шеф украјинског пројекта „Мобилна болница“ Генадиј Друзенко
Због таквих стравичних позива Друзенко је у руској јавности прозван - „нови Менгеле“, по Јозефу Менгели, нацистичком лекару кога су због медицинских експеримената и монструозних злочина које је чинио у концентрационим логорима током Другог светског рата назвали и „анђелом смрти“.
„Могу да повучем паралелу између позива овог доктора и поступака немачких нациста, када су у логорима над заробљеницима вршени нехумани експерименти и када су људе убијали на најсуровији начин. Ови националистички, нацистички позиви сада само следе те страшне примере нациста у Хитлеровој Немачкој“, каже Јармушева.
Ово није једини застрашујући позив на линч и убијање Руса у Украјини. Украјински телевизијски водитељ Фахрудин Шарафмал обећао је да ће да учини све да сатре Русе са лица земље. Он је цитирајући речи Адолфа Ајхмана, идеолога холокауста, ратног злочинца и нацисте, рекао да је за уништење једне нације потребно пре свега убијати децу. Он је јавно позвао на „убијање руске деце, како се она касније не би светила“ и изразио је наду да ће сваки Украјинац „уништити, исећи и убити Москаље“, како Украјинци погрдно називају Русе.
И украјинска новинарка Наталија Мосејчук, у свом обраћању породици и посебно женама руских пилота који учествују у специјалној војној операцији у Украјини, посаветовала је да купе црне мараме, пошто ће их „пре или касније ставити на своје главе“.
Она им је поручила да треба да се боје, јер ће постати удовице, а њихова деца - сирочад, пошто ће их „освета украјинског народа стићи чак и у египатским и турским летовалиштима“.
Адвокат Марија Јармуш оцењује да су такви позиви „манифестација русофобије“, која је веома изражена у делу украјинског друштва. Она подсећа да се такве претње често могу чути и од украјинских званичника, почев од председника Владимира Зеленског до разних депутата Врховне раде.
Како додаје, такви позиви на линч, насиље и геноцид Руса чују се у Украјини, на територији где се ти хушкачи осећају заштићено и где пролазе некажњено.
„То су крајње екстремистичке изјаве, то је нека врста радикализације. Сваки позив на убиство друге особе треба сматрати подстрекивањем и то треба што пре зауставити. Тренутно у Руској Федерацији постоје чланови Кривичног закона који ово квалификују као позив на насиље и за то је предвиђена казна, али ако се то насиље спроводи онда је то саучесништво. Зато сам сигурна да ће за сваки овако гласан, јавни позив на насиље наши надлежни органи регистровати и привести правди одговорне за та незаконита дела“, каже Јармушева.

Трибунал за украјинске нацисте и ратне злочинце

На питање може ли се очекивати да се по завршетку руске специјалне војне операције у Украјини створи трибунал, нешто попут Суда у Нинбергу, где је суђено нацистима и ратним злочинцима после Другог светског рата, Јармушева каже да се без стварања таквог трибунала не може се завршити процес денацификације.
„То би био логичан завршетак чишћења Украјине од нациста, неонациста, од банди. Већ осам година ти грађани Украјине некажњено убијају рускоговореће становништво у Доњецкој и Луганској народној републици. Штавише, од почетка руске специјалне операције националистички батаљони забрањују цивилима да напуштају градове у којима се воде војни сукоби.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала