- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Циљ специјалне операције није окупација Украјине

© Sputnik / Виталий БелоусовМосковски Кремљ
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2022
Пратите нас
Портпарол руског председника Дмитриј Песков изјавио је да руске трупе не нападају цивилне циљеве и да сврха специјалне операције није окупација Украјине.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Руске војне снаге не гађају цивилне мете... Окупација није један од предвиђених циљева операције“, рекао је Песков у изјави за ТВ канал „Си-Ен-Ен“.

Песков је потврдио да се специјална војна операција у Украјини одвија у складу са плановима.
Он је још истакао да нико од почетка и није сматрао да ће специјална операција трајати пар дана, с обзиром да је реч о озбиљној операцији и озбиљним циљевима.
Руски званичник је још нагласио да постоје Украјинци који сарађују са руским војницима.

„Постоје Украјинци који сарађују са нашим војницима и који желе да се спрече свачије жртве“, нагласио је Песков.

Употреба нуклеарног оружја само у случају стварне претње

Руски званичник је прокоментарисао да Русија може да употреби нуклеарно оружје само у случају стварне претње по опстанак земље.
„Имамо концепцију државне безбедности која је отвореног карактера, тако да се могу прочитати сви разлози услед којих се може употребити нуклеарно оружје. Односно, у случају претње по опстанак земље, оно се може употребити у складу са нашом концепцијом. Осталих разлога, поменутих у том тексту, нема“, закључио је Песков.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ.
Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Камион са хуманитарном помоћи из Русије становницима Маријупоља - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2022
РУСИЈА
Министарство одбране Русије: Украјинске власти игноришу хуманитарне коридоре
Стручњак за хемијско оружје са гас-маском сакупља узорке са места наводног хемијског напада  - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2022
РУСИЈА
Русија упозорава: Кијев спрема хемијске провокације
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала