Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти: Без споразума нема избора, Срби да остану у институцијама

© AP Photo / Visar KryeziuЛидер покрета Самоопредељење Аљбин Курти
Лидер покрета Самоопредељење Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2022
Пратите нас
Премијер привремених приштинских институција Косова Аљбин Курти рекао је да српски избори 3. априла на Косову могу бити одржани само ако дође до договора између две владе. Курти је поручио да Срби имају своја права и позвао их је да не напуштају косовске институције, преноси РТК.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

"Избори могу да се одрже само ако имамо прелиминарни договор са Владом Србије, тачније да када прихватимо споразум две владе“, рекао је он.
Курти је додао да зна да су земље Квинте посвећене проналажењу решења за гласање Срба на Косову и да је добио критике, али, како истиче, не може другачије.
"Квинта захтева договор и пристаје на договор како Србија не би завршила у коначном загрљају Руске Федерације, а то су дубоке и широке везе", казао је он.
Курти наводи да, ако је циљ да се избори одрже без договора, онда је то кршење Устава, и поручио да Влада тзв. Косова неће бити посматрач.
Курти је рекао да је предлог писмо које официр за везу Србије шаље официру за везу Косова, у коме пише да Србија захтева одржавање избора од Косова.
"То је био предлог да писмо Србија шаље нама, али не као једна Влада другој, него један официр за везу другом официру за везу, у којем се каже да Србија тражи од Косова", рекао је Курти.
Додао је у разговорима са државама чланицама Квинте и амбасадором ЕУ Томасом Суниогом јасно ставио до знања да се Србија показује "деструктивном у многим димензијама".
"Прво, деструктивно је у томе што спискови грађана на које се она позива за гласање на Косову, нису матични регистри Косова, већ су матични регистри Србије, где се грађанин Грачанице сматра грађанином Грачанице у Србији, они врше регистрацију и омогућавају гласање грађана Србије, па ОЕБС скупља кутију, али матичне књиге не припадају ОЕБС, већ су њихове", додао је он.
Курти додаје да је посвећен дијалогу, али да ће грађани Косова са српским држављанством моћи да гласају на изборима тек када споразум буде постигнут, преноси Косово онлајн.
"У свим разговорима који су вођени, било у Бриселу или преко међународних фактора ЕУ или Квинте која је посредовала, био сам посвећен споразуму, био сам конструктиван у свом приступу и био сам креативан са идејама. У последњем случају расписаних избора Србије за 3. април, тражили смо прелиминарни договор на основу којег би ти избори могли да се одрже на Косову. Разумем да има грађана Косова који имају и држављанство Србије, желе да гласају на изборима у Србији, али то ће бити могуће само након што се постигне споразум између Косова и Србије“, додао је он.
Курти је, поводом данашњих изјава представника Срба са Косова који су изразили спремност да напусте косовске институције, рекао да Срби на Косову имају сва права и позвао их да не напуштају институције.
"Косовски Срби имају сва права. Позивам их да не напуштају институције, да остану у институцијама наше земље. Желим да водим дијалог са њима. Какав год проблем да имају, имају моју службену адресу. Не постоји градоначелник којег нисам упознао“, поручио је Курти.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2022
СРБИЈА
Вучић: Приштина је тражила само једну ствар - нисмо пристали /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала