- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко: Пшеница је ново злато и нафта

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Уђи у базу фотографија Пшеница
 Пшеница  - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2022
Пратите нас
Белоруски председник Александар Лукашенко назвао је пшеницу новим златом и нафтом и подвукао важност пролећне сетве у Белорусији.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Пшеница је данас практично ново злато и нафта. Могуће је да ће бити и скупља. С обзиром да је Украјина један од основних светских добављача тешко да се може спровести целокупна кампања за сетву када ће цене и даље расти“, цитира Лукашенка Телеграм канал „Пул првог“.
Цене фјучерса за пшеницу су након сукоба у Украјини нагло порасле на берзама. Тако је тона пшенице била до 500 долара, али су касније цене пале, мада су и даље високе. Потребно је напоменути да је кампања за сетву у Украјини почела и активно се спроводи у свим регионима у којима нема сукоба.
Лукашенко је подвукао да се ове године сетва одвија у отежаним условима.
„Сетва се одвија у време конфликта поред наших јужних граница, у условима великих притисака санкцијама на Русију која је наш главни савезник и наше главно тржиште, у време невероватног раста цена угљоводоника, ђубрива и хране широм света. Поред тога је и суша која отежава почетак кампање“, рекао је он.
Белоруски председник је обратио пажњу на то да припрема сетве повлачи за собом и припрему опреме, ђубрива, семена и горива. Према његовим речима, на нивоу владе су донете све одлуке по тим питањима.
Он је дао задатак да се произведе око девет милиона тона пшенице.
„План је да се током 2022. године произведе око девет милиона пшенице. Влада мора да забележи да је потребно девет милиона тона пшенице, 700 хиљада тона уљане репице и пет милиона тона шећерне репе“, рекао је Лукашенко.
Поред тога, он је подвукао да је неопходно да се формирају стабилизациони фондови и обезбеди сигурност у производњи хране.

„Потребно је да народ Белорусије обезбедимо свим неопходним производима и то домаћим производима. Најважније је да се формирају стабилизациони фондови. Белорусија има све предуслове за то: обрадиво земљиште, домаћа ђубрива, семе, пољопривредну опрему коју производимо, модерна постројења за прераду, а људи знају да раде“, закључио је он.

Берба кукуруза - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2021
ЕКОНОМИЈА
Зашто Кина гомила житарице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала