- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Министарство одбране Русије: Украјинске власти игноришу хуманитарне коридоре

© Sputnik / Максим БлиновКамион са хуманитарном помоћи из Русије становницима Маријупоља
Камион са хуманитарном помоћи из Русије становницима Маријупоља - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2022
Пратите нас
Украјинске власти игноришу хуманитарне коридоре за повлачење цивила према Русији, изјавио је начелник Националног центра за контролу одбране Русије генерал-пуковник Михаил Мизинцев.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Од 10 часова 22. марта 2022. године руска страна поново је отворила хуманитарне коридоре на кијевском, черниговском, сумском и харковском правцу – један хуманитарни коридор према Руској Федерацији и још један – преко територија које контролишу кијевске власти према западним границама Украјине. Званични Кијев се поново није сагласио ни са једним коридором према Русији“, рекао је Мизинцев на редовном брифингу.
Према његовим речима, украјинске власти су додатно најавиле још четири руте у запорошком правцу, цинично игноришући хуманитарне коридоре ка Руској Федерацији.
„Полазећи искључиво од хуманих принципа, како би се обезбедила евакуација цивила које екстремистичке снаге присилно држе у блокираним насељима, на свим правцима, укључујући и оне које је прогласио Кијев, Оружане снаге Русије у потпуности поштују ‘режим тишине’“, нагласио је генерал.
Како је навео, из Маријупоља је без учешћа кијевских власти до сада евакуисано више од 68 хиљада људи и додао да је из опасних региона Украјине, ЛНР и ДНР Русија евакуисала више од 19 хиљада људи.
Мизинцев је истакао да Русија наставља да у потпуности испуњава своје хуманитарне обавезе, наставља усмерени и координисани рад на евакуацији цивила и страних држављана из ратних зона и пружа хуманитарну помоћ становништву на територијама Украјине ослобођеним од неонациста.
Руске власти су заједно са јавним организацијама и патриотским покретима сакупиле 21,5 хиљада тона хуманитарне помоћи која се припрема на сабирним местима, додао је он.
Како је прецизирао, више од 9,5 хиљада центара за привремени смештај наставља да ради у руским регионима, а хуманитарна помоћ се свакодневно доставља у ослобођена подручја.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Руска војна операција у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2022
РУСИЈА
Нови пресек: Руским високопрецизним оружјем уништено више украјинских војних објеката
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала