- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Напето на Корзици, у затвору преминуо један од симбола отпора Француској /фото/

© AFP 2023 / PASCAL POCHARD-CASABIANCAПротест због напада на Колону
Протест због напада на Колону - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2022
Пратите нас
Иван Колона, корзикански националиста који је постао симбол напетости између Корзике и Француске, преминуо је у понедељак од повреда задобијених у затвору, пишу данас француски медији.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите ина каналу Спутњик Србија на Телеграму, асве видео садржаје на платформи „Одиси“(odysee.com).

Колонина смрт, чије околности тек морају да истраже француски истражитељи, догодила се мање од три недеље пре првог круга француских председничких избора. Његова смрт могла би да оживи дуготрајне напетости између Корзике и Париза.
„Очигледно је да се мора разјаснити (шта се догодило)“, рекао је Мишел Кастелани, корзикански посланик у доњем дому француског парламента, у интервјуу за радио „Франсинфо“ у уторак.
„Јавно мњење, баш попут мене, шокирано је да неко може да умре на овај начин“, додао је он.
У два корзиканске града јуче су одржана мирна окупљања ради оплакивања Колоне, објавили су локални медији.
Колона је био на издржавању доживотне затворске казне у граду Арлу на југу Француске због убиства Клода Ерињака 1998, који је као корзикански префект био утеловљење моћи француске државе на том острву које има дугу историју сепаратистичког насиља, пренео је „Јутарњи лист“.
© AFP 2023 / French Interior MinistryИван Колона
Иван Колона - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2022
Иван Колона

Протест после напада на Колону у затвору

Камерунски џихадиста покушао је раније у марту да задави Колону у затвору, због чега је он пао у кому. Након тога француски службеници су започели противтерористичку истрагу.
Многи људи на Корзици сада траже да ухапшени корзикански националисти одслуже своје казне у корзиканским затворима, а не у Француској.
Демонстранти на Корзици напали су јавне зграде и пројектилима гађали полицију након напада на Колону, што је изазвало ванредну посету француског министра унутрашњих послова Жералда Драманина који је рекао да ће Париз отворити расправу о могућој аутономији за Корзику.
Роже Антек, уредник новина „Корзе Матин“, рекао је за радио „Франсинфо“ да му се чини да ће ситуација на Корзици бити мирна из поштовања према Колониној породици до његове сахране, али је додао како нема „гаранције за оно што ће се догодити након тога“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала