- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Наваљни осуђен на девет година затвора

© Фото : Пресс-служба Мосгорсуда / Уђи у базу фотографијаРуски опозиционар Алексеј Наваљни током суђења у Москви
Руски опозиционар Алексеј Наваљни током суђења у Москви - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2022
Пратите нас
Суд у Москви осудио је Алексеја Наваљног на девет година затвора, прогласивши га кривим за превару и непоштовање суда, наводе руски медији.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Наваљном се изриче казна од девет година затвора уз принудни рад и новчана казна у вредности од 1,2 милиона рубаља (нешто више од 10.000 евра)“, објавила је судија Маргарита Котова.

Случај „Наваљни“

Наваљни је хоспитализован у Омску 20. августа прошле године након што му је позлило у авиону на путу из Томска. Након прегледа, омски лекари су као главну дијагнозу навели метаболички поремећај, који је изазвао оштру промену шећера у крви. За сада није јасно чиме је оно било проузроковано, али према омским лекарима, у крви и урину Наваљног нису пронађени отрови.
Касније је он авионом пребачен у Немачку, а немачка влада је касније објавила, позивајући се на војне лекаре, да је Наваљни наводно отрован супстанцом из групе хемијских бојних отрова „Новичок“.
Немачка је потом саопштила да су закључке немачких стручњака потврдиле лабораторије у Шведској и Француској, а да паралелно, на захтев Берлина, сопствено истраживање спроводи Организација за забрану хемијског оружја.
Кремљ је с тим у вези саопштио да Берлин није обавестио Москву о својим закључцима, а руско Министарство спољних послова је тада нагласило да Русија чека одговор Немачке на званични захтев о овој ситуацији: у року од месец дана Русија је Немачкој послала неколико захтева за правну помоћ о ситуацији са Наваљним, али одговори на нису примљени ни од Немачке, као ни од ОЗХО.
Руско Министарство спољних послова је скоро годину дана након инцидента саопштило да је то била планирана провокација с циљем дискредитације Русије.
Сергеј Наришкин - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2021
РУСИЈА
Наришкин: Операција Запада с Наваљним као „сакралном жртвом“ пропала, траже му замену
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала