- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откривена мистерија чудних објеката у свемиру који обавијају целе галаксије /видео/

© Фото : YouTube/The ConversationРадио-кругови у свемиру
Радио-кругови у свемиру - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2022
Пратите нас
Астрофизичар Реј Норис са Универзитета „Западни Сиднеј“ и његове колеге су 2019. године помоћу CSIRO радио-телескопа открили чудне светлеће прстенове у свемиру. Ове структуре нису наликовале ничему што су пре видели а тек су сада пришли корак ближе разоткривању њихових тајни.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите ина каналу Спутњик Србија на Телеграму, асве видео садржаје на платформи „Одиси“(odysee.com).

Научници су ове кружне објекте назвали „необични радио-кругови“ (енгл. odd radio circles, ORC). Недавно су их детаљније анализирали путем јужноафричког телескопа MeerKAT и видели да се сваки од њих налази око галаксије коју нису пре могли да примете због њеног слабог сјаја.
Закључили су да су кругови највероватније огромне експлозије врућег гаса, пречника око милион светлосних година, које извиру из средишње галаксије, пише „Сајенс алерт“.

Пречник милион светлосних година

„Сада смо, помоћу радиотелескопа МееrКАТ добили прелепе слике једног од прстенова. На њима се виде невероватни детаљи. МееrКАТ је уочио малу мрљу радио-емисије у средишту прстена, која се подудара са позицијом галаксије. Дакле, сада смо прилично сигурни да ORC извире из те галаксије“, наводи Норис.
„Видели смо те средишње галаксије и у другим ORC-овима. Сматрамо да ови прстенови окружују галаксије које су од нас удаљене око милијарду светлосних година, што значи да су ове кружне формације огромне - имају пречник око милион светлосних година“, додао је он.

Судар црних рупа или рађање милиона звезда

МееrКАТ је такође мапирао поларизацију радио-таласа, а подаци показују да се експлозија у средишњој галаксији сударила са гасом изван галаксије. Али, остаје питање што је изазвало тако велику експлозију.
Научници сматрају да постоје два могућа узрока. Један је колизија две супермасивне црне рупе. Такав би догађај ослободио огромну количину енергије, довољну за стварање ORC-а.
Друга могућност је да је средишња галаксија прошла кроз фазу интензивног рађања звезда, у којој се милионе њих изненада формирало из гаса. Такав звездани „прасак“ могао би да подстакне избијање врућег гаса, односно јак ударни талас.
Оба ова догађаја су ретка појава у свемиру, што објашњава зашто су ORC-ови тако ретки - до сада их је уочено само пет. Њихова мистерија, међутим, још није у потпуности разрешена. Научници су их за сада регистровали само радио-телескопима, не виде се на оптичким, инфрацрвеним или рендгенским таласним дужинама, пренео је „Индекс“.
Истраживање назива „MeerKAT uncovers the physics of Odd Radio Circle“ ће ускоро бити објављено у часопису „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала