- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Преговори изгубили сваки смисао: Русија и Јапан никада не би постигли консензус о Курилским острвима

© Sputnik / Екатерина Аристархова / Уђи у базу фотографијаКурилска острва
Курилска острва - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2022
Пратите нас
Русија и Јапан никада не би постигли консензус по питању Курилских острва, изјавио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Русија је одустала од преговора о мировном споразуму са Јапаном. У контексту судбине Курилских острва, та одлука је историјски оправдана, сазрела и правична. Очигледно је да никада не бисмо постигли консензус са Јапанцима по питању острва. То смо и раније схватали и ми и они. Тако да су преговори о Курилима увек били ритуалног карактера “, написао је Медведев на Телеграму.
Заменик Савета безбедности подсећа да се у новој верзији руског Устава „директно наводи да територије наше земље не подлежу отуђењу“. „Питање је затворено“, нагласио је Медведев.

Показавши се као 'поносни, независни самураји'Јапанци су нам, у корак за САД, увели санкције, чиме су коначно показали с ким би усаглашавали хипотетички текст мировног споразума. Сада су ти преговори изгубили сваки смисао“, констатовао је Медведев.

Како додаје, много је важније да се Русија бави развојем Курилских острва.
„Последњих година смо им удахнули нови живот“, рекао је Медведев.
Министарство спољних послова Русије раније је објавило да, као одговор на антируске санкције Токија, одустаје од вођења дијалога са Јапаном о мировном споразуму, обуставља безвизна путовања јапанских држављана на Курилска острва и повлачи се из дијалога са Јапаном о успостављању заједничких привредних активности на Курилским острвима.
Фумио Кишида, министар спољних послова Јапана - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2022
РУСИЈА
„Неприхватљиво оштро“: Јапански премијер о одлуци Русије, Токио послао протест
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала