- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Умро писац Милован Витезовић

© Tanjug / RADE PRELICМилован Витезовић
Милован Витезовић - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2022
Пратите нас
Писац Милован Витезовић преминуо је данас у Београду у 78. години.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Милован Витезовић рођен је у Витезовићима код Косјерића 11. септембра 1944. године.
Школовао се у Тубићу, Косјерићу, Ужицу и Београду; дипломирао је на Филолошком факултету, одсек општа књижевност, потом и на Факултету драмских уметности, одсек драматургија.
Био је дугогодишњи уредник играног програма ТВ Београд и главни уредник уметничког програма РТС, професор филмског и телевизијског сценарија на катедри Драматургије Академије уметности.
Писао је песме, романе, драме, филмска и ТВ сценарија, есеје, критике и афоризме.
Објавио је више од четрдесет књига у преко 180 издања.
Аутор је 11 романа, који су сви били бестселери. Књиге је објављивао на немачком, енглеском, италијанском, словеначком, руском, македонском, грчком, румунском и хебрејском језику.
За телевизију је писао сценарија за драме „Шешир професора Косте Вујића“, и "Снохватице I и II“; за игране телевизијске серије „Димитрије Туцовић“ (8 епизода), „Приповедање Радоја Домановића“ (8 епизода) и „Вук Караџић“ (16 епизода). Писао је сценарија за игране целовечерње ТВ филмове: „Место сусрета Београд“ и „Сребро на Одисејевом путу“ за европске телевизије ОРФ и ЗДФ.
Са Здравком Шотром радио је сценарија по својим романима „Лајање на звезде“ (награда фестивала Херцег Новог и Златна новосадска арена).
Добитник је бројних награда.
Као спољни уредник за капитална дела Завода за уџбенике и наставна средства, учествовао је у приређивању дела Павла Поповића, Богдана Поповића, Јована Скерлића, Милана Кашанина и девет томова Стојана Новаковића.
Био је један од приређивача Сабраних дела Симе Милутиновића Сарајлије и председник Удружења књижевника Србије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала