- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Утицајни западни медији признају да Бајден не може да ослободи Европу од „руског гаса“

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаПредседник САД Џо Бајден на самиту Г20 у Риму
Председник САД Џо Бајден на самиту Г20 у Риму - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2022
Пратите нас
Једна од централних тема разговора председника САД Џоа Бајдена у Бриселу и Варшави биће одустајање европских земаља од руских енергената у вези са ситуацијом у Украјини, објавио је Политико позивајући се на неименоване изворе.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
Заједно са Бајденом у Европу долази и саветник Стејт департмента за енергетску безбедност Ејмос Хокстин, који ће такође учествовати у преговорима. Политико наводи да „Бајден не може помоћи Европи да се ослободи руског гаса“.

Америка не може да надомести руски гас

Амерички лидер, појашњава Политико, суочава се са великим ограничењима по питању тога шта може да обећа европским земљама. Ради се о томе да америчке компаније већ шаљу у иностранство течни природни гас „оном брзином којом могу“, а притом „нових капацитета неће бити много у наредне две године“.
Поред тога, подвлачи Политико, Бајден не може да наређује приватним нафтним и гасним компанијама, које по правилу продају своје производе у оним деловима света где могу да добију највишу цену.
То значи да САД „не могу да учине много за поправљање енергетске кризе са којом ће се суочити европске државе које намеравају да смање увоз руског гаса за две трећине, пише амерички медиј.
Политико сматра да Бајден треба да се чува обећања која његова администрација не може да испуни. Експерти са којима су новинари тог листа разговарали не верују да ће САД надокнадити сав руски гас извозом свог течног природног гаса, а план ЕУ да смањи руски увоз за 102 милијарде кубних метара, односно две трећине набавки из Руске Федерације, је нереалан. Стручњаци сматрају да ЕУ „може да пронађе нове изворе за 50-60 одсто овог циља“, али такав корак ће, према њиховом мишљењу, довести до напетости на глобалном тржишту течног природног гаса, истиче Политико.

Више гаса из САД тек за годину до две

Стручњаци верују да би снажна потражња за гасом у Европи могла да помогне у финансирању изградње нових објеката за пријем течног природног гаса, али за то ће бити потребно најмање годину до две дана.
Главни проблем је набавка довољно гаса за обнову складишних капацитета уочи грејне сезоне следеће зиме, што „представља претњу од болних поскупљења и потенцијалних несташица ако ЕУ следи свој план да постепено укине већину руске енергије“, пише Политико.
Према изворима тог медија, „представници ЕУ врше притисак на Бајденову администрацију да повећа производњу и извоз“ америчког течног природног гаса, али америчка влада одговара да не може ништа одмах да уради „јер не контролише сектор нафте и гаса“. Политико наглашава да се одбијање руских енергената дешава у тренутку када су резерве природног гаса европских земаља већ „екстремно ниске“, што у великој мери компликује ситуацију у случају наглог повећања тражње.
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2022
РУСИЈА
Човек који долази да убије Европу — последњи ударац свету какав знамо /видео/
Складиште гаса у немачком Редену   - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2022
ЕКОНОМИЈА
„Нећемо имати гаса за индустрију и грејање без енергената из Русије“: Упозорење немачког министра
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала