- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова поручила Зеленском: Гнусна је манупулација играти на карту трагедије Јевреја

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМарија Захарова
Марија Захарова  - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2022
Пратите нас
Покушај украјинског председника Владимира Зеленског да повуче вештачке паралеле између Холокауста и актуелних догађаја у Украјини представља гнусну манипулацију, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Говор Зеленског од 20. марта пред посланицима израелског парламента, који је организован у видео-формату, изазвао је, благо речено, чуђење, укључујући и међу онима којима је упућен“, констатовала је портпаролка.
Према њеним речима, разлог за то лежи у „невештим покушајима украјинског лидера да одигра на карту трагедије јеврејског народа у Другом светском рату вештачким поређењем Холокауста и актуелних дешавања у Украјини“.
„Речи 'Холокауст' и 'Бабин Јар', које су за сваког Јеврејина испуњене трагичним значењем, постале су објекат гнусних манипулација. Украјински председник је без гриже савести спекулисао о 'преплитању историја' Украјинаца и Јевреја, о заједничкој претњи 'тоталног уништења'“, нагласила је Захарова.
Истовремено, она је оценила да је Зеленски у суштини „довео ситуацију до тачке апсурда, упоређујући Русију, која је, плативши десетинама милиона живота, дала одлучујући допринос победи над нацистичком Немачком, са Трећим рајхом“.
„У настојању да психолошки утиче на публику, навео је збуњујуће аналогије између почетка специјалне војне операције у Украјини и стварања нацистичке партије у Немачкој 1920. године“, додала је дипломата.
„Нико не треба да сумња у то да се садашњи украјински неонацисти ни по чему не разликују од својих идеолошких претходника током Другог светског рата. Довољно је подсетити се трагедија 2. маја 2014. у Одеси и 9. маја 2014. у Маријупољу, као и актуелних догађаја. Мислим на хуманитарну катастрофу коју су организовали милитанти украјинских националистичких батаљона у истом том Маријупољу, коришћење цивила као 'живог штита', ракетне нападе забрањеном касетном муницијом на градове Донбаса и других ствари“, подсетила је она.
Председник Украјине Владимир Зеленски је раније у видео-обраћању пред посланицама Кнесета подсетио на Други светски рат и ужасе Холокауста како би захтевао снажнију подршку Израела Украјини. Он је напоменуо да Украјинци сада наводно доживљавају исто што и Јевреји пре 80 година.
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2022
РУСИЈА
Захарова: Стручњаци нек се позабаве Зеленским, његово стање у најмању руку – неадекватно
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала