- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Зеленски: Спреман сам да причам са Путином о Криму и Донбасу, питање компромиса нека реши референдум

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски  - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2022
Пратите нас
Председник Украјине Володимир Зеленски рекао је како је спреман да разговара са председником Русије о теми Крима и Донбаса, али да решење није могуће постићи при првом сусрету.
Крим и Донбас су тешка историја за све, то питање мора се решавати пошто Украјина добије безбедносне гаранције, рекао је Зеленски.
„Постоје земље чланице НАТО које желе да буду гарант наше безбедности, иако не могу да нам гарантују стопроцентно чланство у алијанси, и спремне су да ураде све као да смо у НАТО. И верујем да је то нормалан компромис, то је компромис за све: за Запад који не зна шта да ради са нама у вези са НАТО, за Украјину, која жели гаранције безбедности, и за Русију, која не жели ширење НАТО“, рекао је Зеленски.
Он је изјавио да би евентуални компромисни договори са Русијом, укључујући и оне који се тичу безбедносних гаранција, Донбаса и Крима, требало да буду изнети на референдум у Украјини.
Према речима Зеленског, у питањима безбедносних гаранција фокус ће бити на уставним променама и изменама украјинског законодавства.
„Коначни компромиси у преговорима Украјине и Русије биће одлучени на свеукрајинском референдуму. То се тиче питања безбедносних гаранција, привремено окупираних територија Донбаса и Крима“, рекао је Зеленски, преноси „Обшественое“.
Објаснио сам свим преговарачким групама, када причате о свим овим променама и оне могу да буду историјске, ми нећемо нигде отићи, изаћи ћемо на референдум, навео је украјински лидер у интервјуу за бројне телевизијске компаније из Европе и Украјине, чији су делови објављени на сајту украјинске државне телевизије.
Како каже, народ ће морати да одговори на одређене формате компромиса.

„Али шта ће они бити – то је већ ствар нашег разговора и разумевања између Украјине и Русије. Зато сам, у сваком случају, спреман да урадим све ако ће мој курс бити са нашим народом“, напоменуо је председник.

Украјински председник Владимир Зеленски је, коментаришући могућност признања Крима и независности република Донбаса, изјавио недавно да постоји шанса да се пронађе компромис у погледу даље судбине тих територија. Он је такође поручио да је Кијев изгубио интересовање за питање уласка Украјине у НАТО.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2022
РУСИЈА
Лавров: Епохалан тренутак у историји – води се битка за то како ће изгледати светски поредак
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала