- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Преминула Медлин Олбрајт

© AP Photo / Zach GibsonМедлин Олбрајт
Медлин Олбрајт  - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2022
Пратите нас
Медлин Олбрајт, некадашња државна секретарка САД, преминула је у 84. години.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Медлин Олбрајт је била 64. амерички државни секретар, а уједно је била и прва жена на тој функцији.
На предлог председника САД Била Клинтона, пошто је Сенат одобрио њено именовање, ступила је на дужност 23. јануара 1997. године.
Током њеног мандата бомбардована је СР Југославија 1999. године и сматра се да је била један од кључних заговорника НАТО интервенције.
Значајно је појачала утицај америчке политике у Босни и Херцеговини и на Блиском истоку.
Олбрајтова је последњих година била председавајућа у Националном демократском институту за међународне послове и председница Труманове фондације за стипендирање.
Такође је била и копредседница Комисије за правно оспособљавање сиромашних. Крајем прошле године ступила је на нову функцију као нова председница америчког Одбора за одбрамбену политику.
Олбрајтова је рођена 15. маја 1937. године у Прагу, у тадашњој Чехословачкој. Током Другог светског рата је неко време провела у избеглиштву у Србији.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала